Uppkopplade prylar – för 1 200 miljarder dollar

2011-10-12 13:53  
Den amerikanska teleoperatören AT&T har tre miljoner uppkoppade läsplattor, som Amazons Kindle, i sitt nät. I Europa är det vanligare att elmätare och larmprodukter är uppkopplade.

Det snackas mycket om den fantastiska framtiden för uppkopplade prylar. Världens mobiloperatörer väntas få in 1 200 miljarder dollar år 2020 tack vare kommunicerande apparater.

Enligt Michael O´Hare från mobilbranschorganisationen GSMA går nu mobilindustrin in i nästa fas – ”det uppkopplade livet”.

Det finns 24 miljarder uppkopplade prylar år 2020, förutspår GSMA.

Hälften av prylarna väntas kommunicera via mobilnäten. Resten via wlan och andra lösningar.

Kommunikationen mellan prylarna, som ibland kallas M2M (Machine to Machine), ibland Internet of Things,  kommer att generera intäkter på 1 200 miljarder dollar för operatörerna, spår GSMA. Det är sju gånger mer än i dag.  Prognosen har gjorts tillsammans med operatörer som AT&T och Vodafone, sam Telenor Connextion och Deutsche Bank.

GSMA räknar också med andra branscher kommer att tjäna på utvecklingen av M2M. Bland annat konsumentelektronikindustrin som väntas få intäkter på runt 450 miljarder dollar år 2020 och bilindustrin som tror få intäkter på 200 miljarder dollar.

Ericsson har sedan några år en vision att 50 miljarder prylar kommer att vara uppkopplade år 2020.  

Hans Vestberg kallar sin vision för ”det uppkopplade samhället”.

Mer om: m2m

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt