Uppgifter: Ericsson lade 670 miljoner på mutor

2019-12-11 08:04  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Böter på tio miljarder för mutor på 670 miljoner. Det är kontentan av korruptionsskandalen hos telekomjätten Ericsson, enligt Dagens industri.

Affärstidningen har tagit del av tidigare hemligstämplade dokument från USA:s justitiedepartement. Av dem framgår bland annat att Ericsson våren 2007 betalade en 16 dagar lång "studieresa" för en kinesisk delegation. Bjudningen omfattade en veckas lyxkryssning med besök på Barbados, Saint Lucia, Antigua och Saint Martin. Under resan hölls två möten.

Läs mer: Ericssons Börje Ekholm: Vi har haft kanaljer i företaget

Ericsson höll sig också med en "slaskfond" hos ett konsultbolag i Indonesien, som 2012–2015 kunde disponera 430 miljoner kronor, enligt Di. Fonden, internt benämnd "frysen", användes exempelvis för nöjesresor till Bali.

Det amerikanska justitiedepartementets kartläggning landar på nästan 670 miljoner kronor i mutor till kunder och regeringstjänstemän.

I fredags ingick Ericsson en uppgörelse som innebär att bolaget betalar drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till amerikanska myndigheter.

Mer om: Ericsson Mutor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt