Uppgift: Nya Iphone blir mycket billigare

2018-06-08 10:31  
Apples vd Tim Cook under presentationen av iPhone X i september förra årt. Foto: TT / AP Photo / Marcio Jose Sanchez

Apple ska sänka priset på kommande Iphone-modeller med så mycket som 300 dollar. Det spår den respekterade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo.

”Vår prognos är att Apple kommer att anta en mer aggressiv prisstrategi”, skriver Kuo. Uppgifterna återges av både Macrumors och Forbes.

Det är troligt att Apple släpper tre nya modeller i höst. En uppföljare till Iphone X med samma skärm och storlek som fjolårets version, en Iphone X Plus med en oled-skärm på 6,5 tum och en version med lcd-skärm. Enligt Ming-Chi Kuo kommer de att kosta från 800 dollar, 900 dollar och 600 dollar.

Forbes noterar att Apple också lär inkludera bland annat snabbladdare och en usb-c till lightning-kabel som standard till årets modeller. Sammantaget innebär det en prissänkning på 300 dollar jämfört med priset på fjolårets Iphone X.

Läs mer: Så mycket billigare blir nästa Iphone X

Ming-Chi Kuo anger tre skäl till den dramatiska nedgången i pris. ”Ett: oro över den negativa inverkan en högre prissättning har på en mogen smartphonemarknad...Två: Förbättrade kostnadsstrukturer, vilket framförallt kan härledas till mer effektiv tillverkning...och billigare komponenter. Tre: fler användare av Face ID visar fördelarna med Apples service och ekosystem.”

En faktor Ming-Chi Kuo inte tar upp är konkurrensen. Samsung har länge varit en formidabel rival, men nu börjar också andra smartphonetillverkare erbjuda telefoner i premiumklassen – Huaweis P20 Pro är ett aktuellt exempel – som känns lika påkostade som något Apple ger ut. Fast till en betydligt lägre kostnad än Iphone X.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt