Uppdrag: Hitta en obesudlad domare

2009-05-20 13:46  

Målet mot fildelningssajten Pirate Bay har nu tagit rent farsartade former i försöken att hitta en domare som inte kan beskyllas för jäv i upphovsrättsfrågor.

Först anklagas tingsrättsdomarenTomas Norströmför jäv, sedan den hovrättsdomare,Ulrika Ihrfeldt,som skulle utrett jävsfrågan, och nu också den hovrättsdomare,Anders Eka, som i dag fick ta över från Ulrika Ihrfeldt.

Så här krångligt har det varit.

1. I Stockholms tingsrätt dömde rådmanTomas Norströmde fyra åtalade i Pirate Bay-målet till fängelse och stora skadestånd.

2. Men domen är överklagad tillSvea Hovrättsamtidigt som Tomas Norström anklagas för att vara jävig i och med att han är medlem i föreningar där målsägarsidans advokater är medlemmar.

Tomas Norström är bland annat medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt, där också Antipiratbyråns företrädareHenrik Ponténär medlem, enligt SR Ekots granskning.

Antipiratbyrån tillhandhöll en stor del av bevisningen mot de Pirate-Bay-åtalade under själva rättegången.

Även advokaternaPeter Danowsky,som arbetade som målsägarombud för skivbolagsorganet Ifpi och var biträde åt åklagaren under rättegången, är medlem i föreningen, liksom advokatMonique Wadstedt, som representerade de amerikanska filmbolagen.

3. Om hovrätten kommer fram till att Tomas Norström varit jävig måste troligen rättegången i tingrätten göras om.

När målet kommer upp i Svea Hovrätt blir det hovrättsrådetUlrika Ihrfeldtsom ska bereda ärendet och hennes rotel på avdelning 2 i hovrätten som ska döma.

4. Men Ulrika Ihrfeldtavslöjade i går att hon har varit med i samma upphovsrättsförening som Tomas Norström.

Hon säger dock att hon inte är aktiv och att hon inte betalat medlemsavgiften på flera år.

5. HovrättspresidentenFredrik Wersäll tog dock det säkra för det osäkra och beslutade i dag att flytta över hanteringen av Tomas Norströms eventuella jäv till avdelning 1 och hovrättslagmannenAnders Eka.

6. Men nu avslöjar Dagens Nyheter att även Anders Eka kan vara jävig.

Han sitter nämligen med i en forskningsgrupp vid Centrum för kommersiell rätt vid Stockholms universitet.

I den gruppen finns också Moniqe Wadsted och Peter Danowsky, de amerikanska filmbolagens respektive Ipfis advokater i Pirate Bay-rättegången.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt