Uppdrag Granskning följer upp Lans-affären

2011-07-06 11:10  
Håkan Lans tar en rökpaus under förhandlingarna i Hovrätten våren 2010. Foto: Lars Anders Karlberg

I kväll visar Uppdrag Granskning en uppföljare av det uppmärksammade programmet ”Den amerikanske advokaten” från 2007. Håkan Lans berättar själv i programmet om vad som hände sedan.

Den prisbelönte, grävande SVT- journalisten Hannes Råstam jobbade i ett års tid med programmet ”Den amerikanske advokaten” som handlar om hur den svenske uppfinnaren Håkan Lans blir lurad av sina advokater och riskerar skadestånd på miljontals kronor.

Det blev slutet på Håkans Lans långa karriär som uppfinnare.

I stället för att hålla sig ajour med forskarvärlden och komma med nya briljanta uppfinningar har Håkan Lans fått ägna sin tid åt att försvara sina patent och sin heder i rättegångssalarna.

Hannes Råstam avslöjar skrämmande interiörer från både den amerikanska och svenska advokatvärlden – en iskall värld där advokaterna skor sig hämningslöst på sina klienter.

Titeln ”Den amerikanske advokaten” syftar på Talbot Lindström, amerikanen med skandinaviska rötter som anställdes på den svenska advokatfirman Delphi 1994.

Det var då det började, det som kommit att plåga Håkan Lans i över tio års tid.

Lockad av advokaternas löften att kunna plocka hem hundratals miljoner kronor i skadestånd från it-jättar som olagligen utnyttjade Håkan Lans patent på färggrafik i datorer gick Håkan Lans i lag med Delphi och den amerikanska advokatfirman AMS i Washington.

Men det slutade i kaos och Håkan Lans förlorade ett mål mot det amerikanska datorföretag Gateway, som numera ägs av taiwanesiska Acer.

Gateway/Acer driver nu skadeståndsmål mot Håkan Lans och kräver ersättning för sina rättegångskostnader i USA.

Håkan Lans har fått stöd från bland andra den förre handelsministern Leif Pagrotsky, som agerat för Håkan Lans räkning i USA.

Också förre justitiekanslern Göran Lambertz gav sig in i leken och uppmanade Håkan Lans att inte betala.

I ett brev till Håkans Lans 2007, när Gateway stämde Håkan Lans inför Nacka Tingrätt, skriver Göran Lambertz.

Jag förstår att du förtvivlar när du får sådana här beslut. Men gör inte det. Och låt bli att betala. Du kan ju enkelt se det så att du har rätten på din sida och därför utan minsta samvetskval kan utnyttja det faktum att domen inte kan verkställas i Sverige.”

När detta brev blev offentligt förra våren i samband med förhandlingar i Svea Hovrätt förklarade Göran Lambertz för Dagens Industri varför han skrev brevet.

- Håkan Lans bad om min hjälp i egenskap av JK och jag var nog mer generös än jag skulle varit mot någon annan, eftersom jag anser att hans gärning handlar om att bevaka viktiga intressen. Min bedömning är att den amerikanska rättvisan inte hade fungerat, säger Göran Lambertz.

Programmet som sänds klockan 20.00 i kväll på SVT 1innehåller en nedklippt version av ”Den amerikanske advokaten” från 2007 samt en nyinspelad intervju med Håkan Lans om vad som hänt efter att det första programmet sändes.

Läs Uppdrag Gransknings detaljerade beskrivning av hur Håkan Lans blev lurad av sina advokater.

Läs Håkan Lans försvarstal från förhandlingarna i Svea Hovrätt våren 2010.

Läs Ny Tekniks intervju med "den amerikanske advokaten"

Se programmet på SVT Play. Det är tillgängligt fram till 2 september.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Patent Gateway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt