Unga entreprenörer satsar på internet

2006-02-17 13:38  
Fint flyt för Gustav

Nyföretagandet med webben som affärsidé har tagit ordentligt fart i Sverige igen, konstaterar tidningen Internetworld och listar Sveriges 25 hetaste nätentreprenörer. Allra hetast är KTH:aren Gustav Söderström och hans Kenet Works.

Gustav Söderström, Kenet Works.
När Gustav Söderström gick ut KTH 2003 var det ont om jobb och it-branschen hade inte hämtat sig från bakslaget efter millennieskiftet och de tröga åren därefter.

Han fick med sig hel drös civilingenjörspolare i sitt projekt att skapa samma typ av "community" i mobilen som det finns på internet och fick hjälp med affärsplaner och annat nyttigt av den företagsinkubator som finns på KTH.

Den tekniska plattformen blev färdig i somras och Kenet Works har visat upp den på flera av de stora it- och telekommässorna, nu senast 3gsm-mässan i Barcelona.

Den svenska ungdomscommunityn Playahead och dess danska motsvarigheten Arto använder sig av Kenet Works-tekniken. Ett samarbete har också inletts med mobiloperatörerna Tre och Tele2.

Sebastian Siemiatkowski, Kreditor.
Tvåa på Internetworlds lista är Sebastian Siemiatkowski. Han har grundat företaget Kreditor tillsammans med Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.

De har skapat ett automatiserat system att låta e-handelskunder betala med faktura utan att det blir krångligt för e-butiken.

Också Kreditorgrundarna har fått hjälp i starten av den högskola de gått på. Kreditor har suttit ett halvår i Handelshögskolans inkubator på Saltmätaregatan innan man fick luft under vingarna och hjälp och pengar av affärsängeln Jane Walerud.

Även trean på Internetworlds lista är ett företag från SSE Business Lab på Saltmätaregatan. Det är Iraj Islam som startat e-handelsföretaget Halvera.se tillsammans med tre studiekamrater på Handels.

Halvera.se:s idé är att försäkra att ingen blir lurad på begagnatmarknaden på nätet. Köparen betalar till Halvera.se som i sin tur betalar till säljaren - om köparen inte reklamerar varan inom två veckor.

Sajten sjösattes i november och fick på bara två månader 8.000 produktannonser.

Leif Sundström, Appello.
Men Internetworlds lista omfattar också mera kända personer och företag som:

6. Leif Sundström på mobilnavigatorföretaget Appello
8. Jesper Molin på webbassistentföretaget Humay
12. Martin Thunman på triple play-företaget Packetfront
13. Lars Liljeryd på ljudkomprimeringsföretaget Coding Technologies
17. Lennart Nyberg, prisbelönt entreprenör på bläckpatronsföretaget Ink Club
20: Sam Nurmi, webbhotellkungen på Västeråsföretaget Loopia (20:e plats).

Internetworld har pumpat investmentföretag och högskolekuvöser på namn på entreprenörer som de tror kan bli något stort. Från dessa listor har tidningens redaktion valt ut 25 namn som man tror mest på under 2006.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt