Ultra-hd inget för SVT

2015-03-23 09:20  

SVT har inga planer på att i närtid börja stödja den senaste tv-tekniken ultra-hd, även kallad 4k.

Ultra-hd eller 4k innebär fyra gånger bättre bild än vanlig hd och tekniken är ett stort argument när hemelektronikkedjorna säljer nya tv-apparater. Men enligt Ekot producerar SVT inget material i ultra-hd och kommer inte att göra det heller förrän tekniken har mognat. Därmed är risken stor att de tv-apparater som nu säljs är omoderna när tekniken väl börjar användas i tv-sändningar.

SVT har fortfarande inte gått över till ”vanlig” hd i all tv-produktion. Bland annat nyhetsproduktionen gös i standard-tv-format. Anledningen är höga kostnader för lagringsutrymme och att redan investerad teknik måste skrivas av.

Dessutom anser SVT inte att ultra-hd ger tillräckligt mycket tillbaka. ”Bara” skarpare bild är inte en tillräckligt stor fördel. Större kontrast mellan svart och vitt, bättre färgåtervinning och fler bilder per sekund ger en tydligare förbättring för konsumenten enligt Per Björkman, utvecklingschef på SVT.

 

Gilla Digital Teknik på Facebook

 

Mer om: SVT Ultra-hd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt