Ukraina lockar svenska företag

2016-04-04 06:00  
Det är många företag som lagt sin verksamhet i Asien som nu flyttar den till Ukraina”, säger Erik Liljegren, outsourcingexpert. Foto: David Isaksson

Trots både revolution och krig växer Ukraina snabbt som land för outsourcing av it. En lång rad svenska företag har valt att lägga sin utveckling här.

It-sektorn i Ukraina växer snabbt och 2020 förväntas landet ha omkring 200 000 it-specialister. Programvaruutvecklingen i Ukraina omsätter 20 miljarder kronor och är landets tredje största exportsektor.

Tobii, Netent, Strikersoft, Jeeves och Sigma är exempel på svenska företag som har utveckling eller samarbete med företag i Ukraina.

Erik Liljengren är konsult på företaget Tegra och jobbar med outsorcing till Ukraina. Han ser fyra skäl till att Ukraina har blivit ett så populärt outsourcingland: en hög utbildningsnivå, löneläget, bra infrastruktur och så kulturen och det geografiska läget. Matematikkunskaperna är till exempel högre än i Sverige, men den ukrainska skolan befinner sig ofta långt ifrån det praktiska arbetet.

– I Ukraina får många lära sig Pascal i skolan. Det är ju ett uråldrigt programmeringsspråk. Man har inte pengar till nya datorer. Folk lär sig därför nya programspråk hemma själva eller på jobbet.

– It-löner här är lägre än i Sverige, men de är mycket högre än vanliga ukrainska löner. Det gör att den lokala köpkraften hos erfaren ukrainsk it-personal är skyhög. Det kan ibland förvåna folk i Sverige, men erfaren it-personal kan leva gott här, säger Erik Liljengren.

Att kulturen är närmare Västeuropa är enligt Erik Liljengren det främsta skälet till varför fler företag outsourcar till Ukraina än Asien.

– Även om lönerna är lägre i Indien lönar det sig att ha utvecklingen i Ukraina, för det blir färre missförstånd. Dessutom tar det lång tid att resa till Asien.

Hur ser då framtiden för Ukraina ut? I Donbass-regionen pågår ett krig, för vanligt folk har allt blivit dyrare och den nya regeringen är allt annat än populär.

– För vanligt folk var 2015 ett uselt år. Jag tror att 2016 blir bättre. Jag tror också att Sverige kommer att börja outsourca annat än it till Ukraina. EU:s marknad har öppnats och det kommer långsamt att bli bättre.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

David Isaksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt