UD upprört över alternativt Nobelpris till Snowden

2014-09-24 14:41  

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset. Det får UD att stoppa utdelningen av priset i sina lokaler.

(Uppdaterad)

Skälet uppges vara pressrummets nya skyddsklassning, men enligt vad SVT erfar är det utrikesminister Carl Bildt som personligen reagerat kraftigt på att Snowden är en av pristagarna.

I fredags informerade Right Livelihood-stiftelsen UD om att Snowden får priset, skriver SVT. I går ska stiftelsen ha fått besök av UD, som meddelar att den portas från lokalerna. Det här har väckt ilska inom stiftelsen.

Förklaringen Right Livelihood-stiftelsen fick till varför pristagarna inte tillkännages på UD - vilket de gjort sedan 1995 - är mycket allmänt formulerad och handlar om "säkerhetsföreskrifterna inom regeringskansliet".

Ole von Uexkull som företräder Right Livelihood-priset är säker på att det är valet av Snowden som pristagare som ligger bakom.

– Jag förstår så klart hur UD tänker, men när pristagarna kommit från små och svaga länder då har Sverige stått för värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det hade varit passade om man vågat stå för de värderingarna även i förhållande till mäktigare stater, säger von Uexkull till TT.

Han tycker inte att Snowden är mer kontroversiell än tidigare pristagare.

– Vi har gett pris till många personer som jobbar mot orättvisor i sina länder och som kritiserat sina regeringar då de brutit mot lagar. Det är ju samma i det här fallet. Snowden är en riktig patriot som känner att han försvarar USA:s konstitution.

– Men vi inser att det här är känsligt, realpolitiskt.

Bildt tillbakavisar, till SVT, att han personligen portat Right Livelihood. Han tycker att det är viktigt att markera att det handlar om en självständig organisation. Bildt vill inte kommentera vad han tycker om att Snowden får priset.

Stiftelsen har haft återkommande kontakter med Snowden och hans advokat och har fått veta att Snowden gärna kommer till Sverige för att ta emot priset. Men hur och när det kan ske är oklart. von Uexkull tycker att det ska bli intressant att se hur den nya regeringen positionerar sig i frågan.

Edward Snowden läckte förra året stora mängder uppgifter om internationell massövervakning och tog sedan sin tillflykt till Ryssland. Han jobbade som konsult åt den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA) och avslöjade hur den ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

Bland annat avslöjades att den tyska förbundskanslern Angela Merkel avlyssnats av NSA, vilket försämrade de tysk-amerikanska relationerna rejält.

I sin motivering skriver Right Livelihood-stiftelsen att Snowden får priset för att han "med stort mod och skicklighet har avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter".

Stiftelsen kommer också att bidra med pengar för Edward Snowdens juridiska kostnader.

 

De prisas av Right Livelihood 

Pristagare

Tre andra pristagare får dela lika på en prissumma om 1,5 miljoner svenska kronor.

Det är Asma Jahangir (Pakistan) "för att ha försvarat, skyddat och främjat mänskliga rättigheter i Pakistan", Basil Fernando och Asian Human Rights Commission "för ett oförtrutet och enastående arbete med att dokumentera och förverkliga mänskliga rättigheter i Asien" samt Bill McKibben och 350.org "för att framgångsrikt ha mobiliserat en växande internationell opinion för kraftfulla insatser mot klimatförändringarna".

Mer om: Edward Snowden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt