Tyskland fick Europas snabbaste superdator

2009-05-27 10:39  
Den nya superdatorn Jugene

Världens tredje snabbaste superdator finns just nu i tyska Jülich. Den heter Jugene, och är en av de få installationer som klarar 1 petaflops – ettusen miljarder beräkningar per sekund.

Hur mycket maskinen kostade är okänt, men för tysk forskning är köpet ett stort lyft. Stuttgart, Garching och Jülich har var sitt nationella beräkningshögkvarter, som tillsammans bildar Gauss Centre for Supercomputing.

Jugene är en av IBMs färdiga superdatorpaket, som säljs under namnet Blue Gene/P. Den består av 72 stora rack med totalt 30 000 processorer och 144 terabyte arbetsminne. Effektförbrukningen kan nå 2,5 megawatt.

Nyttan, som med de flesta superdatorer, är att kunna köra mycket stora parallella beräkningar. Det är absolut nödvändigt för frontforskning på många områden, från proteiner till bränsleceller. Detta är också anledningen till att många länder betraktar moderna superdatorer som en viktig nationell resurs.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt