Tyska fildelare betalar von Trier

2010-12-30 11:33  

Regissören Lars Von Triers film Antichrist har inbringat mer pengar via hot om att stämma fildelare, än via försäljning av biobiljetter, dvd och video hittills.

– Betala 9 000 kronor (danska kronor) eller så stämmer vi dig på det femdubbla.

Det beskedet har, enligt tidningen Politiken, det danska filmbolaget Zentropa skickat ut i varningsbrev, genom tyska advokater, till tyskar som olagligt laddat hem den danske regissören Lars Von Triers senaste film Antichrist.

Över 600 tyska fildelare har blivit så skrämda av hoten om domstolsprocesser att de betalat Zentropa sammanlagt nära 7 miljoner svenska kronor eller 5, 5 miljoner danska kronor.

Det är mer än vad filmen hitintills lyckats inbringa hittills i form av intäkter i från biovisningar och försäljningen av dvd och video, konstaterar Politiken.

- Det är ett ordentligt plåster på såren. Vi har fått lite tillbaka av det vi förlorat på att filmen blivit olagligt nedladdad, säger Zentropas vd Peter Albaek i en kommentar.

Det finns tekniska metoder att undersöka vilka som laddat hem en film via fildelning.

I Danmark måste skiv- och filmindustrin bevisa vem som suttit bakom datorn när den använts för fildelning, om domstolarna ska kunna tvinga internetoperatörer att lämna ut namn på de av sina abonnenter som misstänks ha fildelat.

Men tyska domare nöjer sig med att advokaterna kan bevisa att en viss dator, en viss ip-adress, använts . Bolagen kan därefter rikta sina krav på ersättning till ägaren av datorn. Därför har Tyskland nu blivit ett populärt land att driva rättsak i för utländska skiv- och filmbolag.

Men innan det kommer så långt som till rättsak börjar man med att skicka ut varningsbrev till fildelarna via tyska juristfirmor, som specialiserat sig på att kräva pengar av fildelare.

I Sverige finns liknande lagstiftning som i Tyskland sedan två år tillbaka, den så kallade Ipredlagen. Men denna har än så länge inte fungerat. Med hjälp av lagen skulle filmbolag och bokförlag kunna vända sig till domstol i syfte att förmå internetoperatörer att lämna ut namn och adresser på misstänkta fildelare.

Men flera svenska internetoperatörer vägrar lämna ut namnen på sina kunder,  i väntan på att Ipredlagen prövas av EU-domstolen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt