Tysk storbank finansierade Hitlers SS

2006-02-21 08:55  

Dresdner Bank, Tysklands tredje största bank, kan med rätta kallas SS-banken. Det visar den forskning om Naziperioden som banken låtit fyra forskare utföra. Finansiering av dödplutonerna i SS och bygget av gaskamrar i Auschwitz solkar historien.

Dresdner Bank har länge varit ovillig att öppna arkiven för forskning om vad som hände under Naziperioden 1933 -1945. Andra företag, som Deutsche Bank och Volkswagen, har visat större öppenhet, och offentliggjort sådant som Tyskland under många år helst velat glömma.

Orsaken till att Dresdner Bank varit ovillig till att berätta sin historia är att banken, med rätta, tidigt beskylldes för att vara den bank som hjälpte Hitlers avskydda kamporganisation SS att bygga upp ett affärsnät. Det nätet användes för att konfiskera judisk egendom.

Fyra historieforskare har gått igenom tiotusentals dokument, och är nu klara med en 2400 sidor diger rapport om bankens bruna förflutna.

Beskyllningarna om kopplingen till SS är befogade, visar forskningen. Dresdner Bank lånade ut stora summor till organisationen och hjälpte till att bygga ett nätverk för att föra över pengar från judisk egendom till nazistisk verksamhet.

Dessutom hade banken en 26-procentig ägarandel i bolaget Huta som byggde gaskamrar i förintelselägret Auschwitz.

Studien är den mest noggranna som gjorts om ett tyskt företags verksamhet under denna i tysk historia så mörk tid.

"Vi accepterar sanningen, även om det gör ont", sade bankens vd när resultatet presenterades nyligen. Det är banken som har bekostat studien.

En annan storbank, Commerzbank, väntas publicera forskning om sin historia nästa år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt