Twine vill bli din hjärna på nätet

2008-05-06 23:00  

Nästa utvecklingssteg på nätet är en webb där datorer kan tolka informationen.Ny Teknik testar Twine, en av de första tjänsterna som visar vägen mot web 3.0

Twine vill bli din extrahjärna. Lägg in länkar till webbplatser, mail, textdokument, bilder, videoklipp och Twine hjälper dig att skapa ordning och reda. Twine gör det också lätt att hitta intressanta saker som andra användare stoppar in.

Drag lånas av bland annat Facebook och Wikipedia, men det intressanta är vad som händer bakom kulisserna.

Ett typiskt användarscenario är en projektgrupp som hjälps åt att samla in information. I dag skickar de dokument och länkar till varandra via mail. Är de mer tekniskt bevandrade använder de en wiki. Men båda alternativen har en svaghet. Ju större mängd data som samlas in, desto svårare blir det att hitta i den. Twine ska lösa det problemet.

Som webben fungerar i dag är innehållet begripligt för människor, men inte datorer. Det innebär en begränsningar för hur bra en sökmotor kan bli. De kan inte avgöra om du menar företaget Ericsson eller är på jakt efter personer som heter Ericsson.

Men med ny teknik kan information på nätet tolkas av datorer. Utvecklingssteget har av Tim Berners-Lee, som skapade den ursprungliga webben, fått namnet "den semantiska webben". Andra kallar det för web 3.0.

För att det ska bli verklighet måste innehållet på webben förses med extrainformation, dold för den vanliga besökaren. Det kan exempelvis vara att markera vad i texten som är personnamn och ortsnamn. Att göra det för hand är tidskrävande, att hitta sätt att automatisera det är bättre.

Och det har företaget bakom Twine har gjort.

Sedan 2001 har Radar Networks utvecklat teknik för bland annat språkanalys. Just personnamn och företagsnamn är två typer av information som tekniken idag kan hitta.

Kommer innehållet från en blogg, från Youtube eller någon annanstans där det redan är märkt med nyckelord läggs också den informationen till. Dessutom finns relationer mellan nyckelord, att "fysik" är en delmängd av "vetenskap".

Trots att det behövs stora förbättringar i både automatik och användargränssnitt - Twine är fortfarande i betaversion - är tjänsten lovande. Efter att ha använt den ett tag är det uppenbart vilka fördelar den semantiska webben kommer föra med sig. Möjligheterna med finmaskiga sökningar är en av de stora. En annan fördel är de rekommendationer Twine ger, där hänsyn tas till den enskilda individen. Utifrån informationen som användarna lägger till, vad de väljer att titta på och vilka kontakter man har föreslår Twine annat som också kan vara av intresse.

För svenska användare är Twines stora begränsning inte att gatunamn ibland misstas för personnamn, utan att tjänsten bara fungerar med engelskt innehåll.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt