Två skott mäter radiostörning i jonosfären

2013-04-26 15:19  

Med två raketskott ska Nasa studera stormar i jonosfären som stör signaler från gps-satelliter.

På ön Kwajalein i Stilla havet förbereder forskare sig på att skjuta upp två satelliter till olika och och med två minuters mellanrum för att studera vindarna i olika skift av jonosfären.

De laddade partiklar som finns där orsakar inga problem för radiotrafiken så länge jonosfären håller sig lugn. Men jonosfären kan snabbt ändra temperament och bli turbulent, och då uppstår störningar i radiotrafiken.

Vid mätningen som kan äga rum någon gång mellan 27 april och 10 maj ska man invänta rätt förutsättningar för att mäta turbulens  i de två högsta regionerna i jonosfären, E- och F-regionerna.

Den första raketen skickas till 350 km höjd. Två minuter senare skickas nästa raket till 190 km höjd.

De båda raketerna kommer att samla in data samtidigt om elektriska fält på sin väg ner mot havet.

Raketerna kommer också att släppa ut litium eller trimetylaluminium som kan ses med blotta ögat från marken. Det ska hjälpa forskarna att studera vindarna på olika höjd.

Förhoppningen är att hitta samband mellan i den lägre E-regionen, som kan observeras på radar, och våldsamma virvlar i den högre F-regionen, så att man vet när radiovågor kommer att störas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt