Två klick gör texten till film

2005-11-08 23:00  
Simulera din egen olycka

Forskare i Lund har utvecklat ett program som automatiskt omvandlar skriven text till 3D-animationer. I prototypen som döpts till Carsim visualiseras trafikolyckor. Men tekniken skulle också kunna användas för att exempelvis förvandla ett skrivet matchreferat av en fotbollsmatch till en filmsekvens.

De grundläggande funktionerna i Carsim har inget med trafikolyckor att göra. Det är i stället en generell metod för att omvandla text till animationer.
"En Volvo kör i hög fart längs Kungsgatan. I korsningen vid Sveavägen kolliderar Volvon med en buss som voltar och börjar brinna".

Jag skriver in texten i ett formulär på bildskärmen. Två musklick senare spelas olyckan automatiskt upp som en animerad 3D-sekvens där både volten och eldssvådan finns med.

Programmet som jag använder heter Carsim och är utvecklat av forskare i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola. Syftet är atterbjuda dem som utreder trafikolyckor eller projekterar vägbyggen ett verktyg för att bättre förstå ett olycksförlopp eller förbättra trafiksäkerheten.

Allt enligt devisen "en bild säger mer än tusen ord".

Det unika med Carsim är att programmet kan använda "riktiga" texter. Lundaforskarna har exempelvis använt vanliga tidningsartiklar som refererar olyckor för att "lära upp" systemet.

Först med riktiga texter

- Vi är först med att använda riktiga texter. Tidigare system har bara använt väldigt korta enkla texter som varit påhittade av dem som byggt systemen, säger Richard Johansson som är doktorand i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola.

De grundläggande funktionerna i Carsim har inget med trafikolyckor att göra. Det är i stället en generell metod för att omvandla text till animationer.

- Nu vill vi försöka utveckla programmet för att enkelt kunna bygga om det för andra ämnesområden än trafikolyckor, säger Richard Johansson.

Ett exempel på en möjlig lite mer lekfull applikation är ett program för att göra egna animerade godnattsagor.

- När vi visade Carsim på Tekniska Mässan var det många som tyckte vi skulle göra en fotbollsversion, säger Richard Johansson.

Då skulle ett skrivet referat av ett snyggt mål automatiskt spelas upp som en 3D-animerad filmsekvens där dragningarna och finterna kan betraktas ur olika vinklar.

Richard Johansson säger också att personer som utvecklar datorspel blivit intresserade av Carsim.

Hitta det viktiga i texten

Den stora utmaningen för Lundaforskarna har varit att utveckla verktyg för att hitta det som är betydelsebärande i texterna som används.

- Tidsflöden är ett problem eftersom ordningen mellan saker som händer ofta är implicita i en text, säger Richard Johansson.

Den som själv vill prova Carsim kan göra det via programmets webbplats där en testversion är tillgänglig för allmänheten.

För att få ett mätvärde på hur väl programmet fungerar lät forskarna några testpersoner jämföra 50 olika animationer av trafikolyckor med de texter som beskrev händelserna.

I över hälften av fallen tyckte testarna att överensstämmelserna var goda eller mycket goda.

- Om man tittar lite närmare på resultatet så fungerade korta notiser väldigt bra medan komplicerade texter var mer problematiska, säger Richard Johansson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt