Två Bahnhofanställda utpekade som pirater

2005-03-14 07:29  
Hårt trängd

Finns det olagligt kopierat, upphovsrättsskyddat material i de fyra datorservrar som polisen tog i beslag hos Internetleverantören Bahnhof vid tillslaget i torsdags? Bahnhofs vd Jon Karlung har tills vidare stängt av två anställda från jobbet.

Jon Karlung.
- Vi vet ännu inte vad som finns eller inte finns på de beslagtagna datorerna. Den information som Antipiratbyrån av allt att döma har beretts tillgång till har vi ännu inte fått del av, skriver Jon Karlung i ett pressmeddelande i helgen.

I fredags startade Bahnhofs ledningsgrupp en utredning för att undersöka om några av Bahnhofs anställda i hemlighet har använt Bahnhofs utrustning för att sprida upphovsrättsskyddade filer.

- I Antipiratbyråns tillslagsansökan, som vi fick tillgång till under fredagseftermiddagen, framgår det att det funnits en misstanke om att fyra servar ihopkopplade i ett eget nätverk har använts för just det ändamålet, skriver Jon Karlung.

Fyra okända servrar
Till dess att polisen hunnit utreda saken har två anställda på Bahnhof stängts av från sina tjänster.

Jon Karlung menar att de fyra beslagtagna servarna inte ägs av Bahnhof. De stod utplacerade utanför själva serverhallen och en av dem var dessutom försedd med ett piratklistermärke.

- Vid en inventering av serverparken nyligen påträffades fyra servrar som inte är upptagna i Bahnhofs inventarieförteckning. De markerades med ett frågetecken i inventeringslistan och tanken var att de skulle undersökas - men myndigheternas tillslag kom emellan, skriver Jon Karlung.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt