TV4 ratar också ultra-hd

2015-03-25 15:00  
TV4 tror inte på ultra-hd för närvarande. Möjligen i vissa titlar på TV4 Play Premium.

Den som vill dra nytta av sin högupplösta nya tv-skärm i ultra-hd har inte mycket att hämta i Sverige. Inte heller TV4 tror än så länge på formatet.

Tidigare i veckan avslöjade Ekot att SVT inte är intresserat av ultra-hd i närtid. Tv-bolaget avvaktar tills tekniken har mognat eftersom den inte ger tillräckliga konsumentfördelar.

TV4 gör samma bedömning. I ett mejlsvar till Digital Teknik säger TV4:s distributionschef Daniel Östlund:

- För den närmaste förutsägbara framtiden är vi av uppfattningen att kostnaderna för distribution av ultra-hd i de traditionella tv-distributionsformerna inte motsvarar den kundefterfrågan som finns.

Den kapacitet som krävs för en sändning i ultra-hd gör mer nytta genom att i stället distribuera fler kanaler.

- Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att börja med ultra-hd-sändningar i dagsläget, säger Daniel Östlund.

Det har genomförts tester av sändningar i ultra-hd över marknätet i Sverige.

- Men vi anser att man inte skall stirra sig blind på antalet pixlar. Minst lika viktigt är det att jobba vidare på att optimera kodningstekniker och andra lösningar för att optimera bildkvalitén.

Samtidigt är tekniken – som också kallas 4k – ett vanligt argument när hemelektronikkedjorna säljer nya tv-apparater. För de som vill dra nytta av sina nyinköpta högupplösta skärmar rekommenderar Daniel Östlund de enstaka titlar som finns i video-on-demand-tjänster som TV4 Play Premium, C-More Play, Viaplay och Netflix.

- Detta kräver dock att hushållen har tillgång till den bandbredd som krävs för att kunna ta emot dessa strömmar över internet.

Netflix som är den aktör som har kommit längst med innehåll i ultra-hd rekommenderar sina kunder minst 25 Mbit/s över en ”stabil internetanslutning”.

Daniel Östlund påpekar att det finns en oro för att det kan bli svårt för internetleverantörerna att tillgodose stabil uppkoppling när allt fler ändrar sin konsumtion till mer högupplöst material.

Mer om: Ultra-hd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt