Tv-boxen som syr ihop tv:n  med internet

2010-10-15 13:31  
Tv-boxen Logitech Revue.

Tv-boxen Logitech Revue som innehåller Googles programvara placeras ”mellan” hemmets satellit- eller kabelbox och tv:n.

Anslutning sker med hdmi-­kablar, och boxen kopplas upp mot internet med kabel eller wifi. Man ska kunna titta på en av sina vanliga tv-kanaler från satellit- eller kabelboxen, och samtidigt söka och webbsurfa. Tv-bilden syns då i bakgrunden eller infälld i litet format.

Boxen styrs från ett tangentbord med en inbyggd pekplatta. Det finns också ett minitangentbord som alternativ. Dessutom kan man styra boxen från Androidmobil eller Apples Iphone och Ipad.

Revue styr i sin tur kabel/satellitboxen med ir-signaler, ungefär som en universalfjärrkontroll – en av Logitechs specialiteter. Den styr även tv:n, stereon och digitala videoinspelare på samma sätt.

Till boxen kan man ansluta en videokame­ra,

Logitech TV Cam, och video­prata via Logitechs existerande tjänst ”Vid Hd”.

Samspelet mellan Google-boxen och kabel/satellit-box kan vara ett problem. Förutom ir-styrningen gäller det innehåll i betaltv-kanaler som är skyddat i hdmi-signalen så att det kan visas på en tv, men inte nödvändigtvis användas av andra apparater, av rättighetsskäl.

Ett annan fråga är om boxen är för dyr. Logitech Revue börjar säljas i USA i slutet av oktober och kostar 300 dollar inklusive tangentbord-fjärrkontroll. Mini­kontrollen kostar 130 dollar och kameran 150 dollar.

- - - -

Huvudartikeln om Google TV hittar du här. Där finns utförligare beskrivning av grundidén, att man istället för att välja program från tablåer ska hitta dem via en sökning, typ webb-sökning.

När man klickar på sökträff startar programmet, oavsett källa – webb-tv, youtube, filmtjänst, tv-kanal eller din egen DVR. Dessutom finns full webbläsare med flash, samt "appar" (Android).

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt