Tv-avgiften ska bytas ut

2015-03-26 12:58  
Dagens system med tv-avgiften kommer inte att se likadan ut i framtiden som den gör nu.

Riksdagen vill att en parlamentarisk kommitté ska utreda tv-avgiften.

Det kan leda till att avgiften ersätts med en skatt.

Partierna i riksdagens kulturutskott enades på torsdagen om att uppmana regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté om tv- och radioavgiften. Syftet är att ett förslag på ny finansiering ska vara klar i god tid innan nuvarande sändningstillstånd för Sveriges Television och Sveriges Radio går ut 2020.

– Vi kommer inte att ha kvar dagens system i framtiden, säger kristdemokraten Lars-Axel Nordell.

Partierna har visserligen inte enats om vilket system som ska ersätta licensavgiften, men Nordell är säker på att kommittén kommer att föreslå att public service radio och tv i framtiden ska finansieras via skattsedeln.

– Det blir billigare att skatteverket tar hand om det här än Radiotjänst. Och det blir smidigare. Man behöver inte jaga enskilda personer för att de ser på tv i till exempel mobiltelefonen, säger Nordell.

Problemet med dagens avgiftssystem är att allt fler ser på tv i datorer, mobiler och surfplattor i stället för på traditionella tv. Radiotjänst har försökt ta ut avgifter även från dem, men Högsta förvaltningsrätten har i en dom slagit fast att datorer, surfplattor eller mobiltelefoner inte är avgiftspliktiga då de inte är avsedda primärt som tv-mottagare.

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt