Tusentals piratsajter avslöjas dagligen

2004-12-09 14:36  

Svenska Antipiratbyrån har skaffat en ny sökmotor för att hitta datorer som sprider spel och filmer på nätet. Varje dag upptäcks 2 000 nya. Än så länge vill byrån bara varna, men nästa steg är stämning eller åtal.

Under hösten har Antipiratbyrån trappat upp striden mot den illegala spridningen av filmer och datorspel på internet. Nykonstruerade sökprogram skannar av den svenska delen av nätet dygnet runt, och samlar bevis mot dem som erbjuder nedladdning.

- Vi hittar varje dag 2 000 nya datorer som lämnar ut illegalt material, säger Henrik Pontén på Svenska Antipiratbyrån.

Sökprogrammen instrueras att söka efter nya filmer och program som efterfrågas mest.

- Nu senast var det Halo 2. Det fick en enorm illegal spridning på nätet redan innan det släpptes.

Räderna slår främst mot den stora massan användare som laddat ner en kopia till sin dator med något fildelningsprogram. Eftersom programmen är gjorda för att dela filer lämnas samma fil för andra att ladda ned.

Syftet nu är bara att varna för eventuella följder för dem som sprider materialet. Sökroboten noterar datorns ip-nummer och skickar ett mejl till internetleverantören.

- En del operatörer skickar varningen vidare till abonnenten, men andra gör det inte, konstaterar Henrik Pontén.

Att stoppa de "releasegrupper" som tar bort kopieringsskydden och lägger ut de första kopiorna, är betydligt svårare.

- Straffet för att bryta kopieringsspärrarna har satts så lågt i den nya upphovsrättslagen som kommer nästa år att vi är mer eller mindre tvingade att gå på användarna.

Om varningsmejlen inte avskräcker återstår tre möjligheter för Antipiratbyrån: Polisanmälan, att åtala själv eller att stämma på skadestånd.

Vilket Antipiratbyrån väljer, vill Henrik Pontén inte avslöja.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt