Tusentals anmälningar mot Antipiratbyrån

2005-03-08 16:13  
Värnar sina kunder

Jens of Sweden och Jonas Birgersson lämnar nu in protest hos Datainspektionen mot Antipiratbyråns metoder i jakten på fildelare. Men hos DI är anmälningarna mot byrån redan upp i 4000.

Jens Nylander är inte lika glad i dag.
- Det Antipiratbyrån gör är en provokation mot alla som använder internet, rasar Jens Nylander, ägare till välkända mp3-leverantören Jens of Sweden.

Tillsammans med internetgurun Jonas Birgersson, nu vd på Bredband2, går Jens Nylander ut i ett upprop till pressen där Antipiratbyrån beskylls för rena stasi-metoder.

"Privatspaningen strider mot PUL"
Det som retat upp de båda it-kändisarna är att Antipiratbyrån låter datorprogram spåra upp datorer som står öppna för fildelning av piratkopierade filmer och dataspel.

Därigenom får de fram datorernas internetadresser (ip-nummer) som de sedan går till polisen med och begär husrannsakan.

- Varje dygn blir tusentals svenskar registrerade och kopplade till brottsliga handlingar. Privatspaning i direkt strid med personuppgiftslagen, anser Birgersson och Nylander om Antipiratbyråns agerande.

Jens of Sweden värnar sina kunder
- Allt mer av vårt vardagsliv utförs över Internet och ett starkt integritetsskydd nödvändigt. Ska det sättas ur spel av en lobbyorganisation som på egen hand jagar och registrerar tusentals svenskar varje dag, frågar sig Jonas Birgersson.

För den som tankar ner musik till mp3-spelare är läget visserligen inte akut just nu, medger Jens Nylander. Antipiratbyrån jagar ju bara filmer och dataspel.

- Men de handburna filmspelarnas tid kommer och då får även mina kunder problem, säger Jens Nylander.

Är IP-nummer samma som personnummer?
Nylander och Birgersson har nu beordrat sina advokater att lämna in en anmälan mot Antipiratbyrån till Datainspektionen (DI). Men hos DI har man redan ögonen på Antipiratbyrån.

- Vi har redan fått in 4.000 anmälningar, säger Datainspektionens handläggare Katarina Högquist.

Den fråga inspektionen först måste grunna färdigt på är om ip-numren kan anses som personuppgifter, vilket är en förutsättning om DI ska kunna ingripa.

Det har inspektionen hävdat tidigare men det måste nog bedömas från fall till fall, anser Katarina Högquist.

- Även brott mot lagen om elektronisk kommunikation kan vara aktuellt så nästa vecka träffar vi Post- och Telestyrelsen och diskuterar vad vi ska göra.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt