Tusen varslas på Sony Mobile

2015-03-09 09:49  
Klockan 10 kommer beskedet om hur många som tvingas gå från Sony mobile i Lund. Foto: Sony Mobile

Sony Mobile i Lund varslar 1 000 personer i Lund. Det beskedet fick de anställda på måndagsförmiddagen. Det är nästan hälften av de anställda i Lund.

(Uppdaterad)

- Nu startar förhandlingarna om vilka som tvingas gå. Det är viktigt för Sony att hantera detta rätt annars skadas hela Sony Mobile, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer, till Ny Teknik.

Även om det oftast är färre som i slutändan sägs upp menar Ulf Bengtsson att facket måste utgå från att det är antalet varslade som gäller.

Sony Mobile har drygt 7 000 anställda på tre kontor i världen - Beijing, Lund och Tokyo. I Lund arbetar 2 200 personer, varav 1 800 som mjukvaruutvecklare och 400 som konsulter.

Som mest har Sony Mobile haft 3 600 anställda i Lund plus nästan lika många till i Kista. Det var när Ericsson fortfarande var hälftenägare i mobilföretaget och Sony Ericssons mobiler var bland de mest sålda i världen.

Men Sony Mobile har inte kunnat hävda sig i konkurrensen med Apple, Samsung, och LG utan har tvingats till ständiga neddragningar.

Sonys smarttelefoner i Xperia-serien är tekniskt avancerade men säljer inte i tillräckligt stora volymer för att vara lönsamma.

Sommaren 2008 drabbades Sony Mobile av ett stort sparbeting som berörde 2 000 anställda globalt, vara 50 anställda och 230 konsulter i Lund.

Våren 2009 kom nästa stora sparpaket med varsel för flera hundra anställda i Lund.

Våren 2012 tvingades Sony Mobile i Lund att varsla 150 anställda om uppsägning och på hösten samma år ytterligare 650.

Redan i höstas aviserade Sony-ledningen ett sparprogram för Sony Mobile som innebar att cirka 1 000 anställda skulle bort till mars 2016.

När Kazui Hirai tillträdde som ny koncernchef i november skärptes sparkraven. Mobilverksamheten måste kapa sina kostnader med 30 procent, sa han då.

I samband med kvartalsrapporten för en vecka konkretiserade han sparpaketet till att gälla 2 100 av mobilverksamhetens 7 000 anställda.

Det är det sparpaketet som nu drabbat Sony Mobile i Lund, där nästan hälften av de anställda varslats.

- Inget pekar dock i dag mot en total nedläggning i Lund, säger Ulf Bengtsson till Digital Teknik.

På presskonferensen som följde efter stormötet för de anställda på måndagen informerade platschefen Bengt-Arne Molin om att en ny organisation ska införas.

Sony Mobile ska ändra i sin produktportfölj och satsa mer på mellan- och lågprismobiler än i dag, då man har lagt tyngdpunkten på avancerade toppmobiler.

Bengt-Arne Molin sa också att verksamheten i Lund ska samordnas mer med huvudkontoret i Tokyo. Exakt vad det innebär gav han dock inget besked om.

- Det handlar framför allt om att minska ambitionsnivå, inte att specifika delar ska bort från Lund, sa han på presskonferensen som direktsändes över nätet.

Hela omställningen ska vara genomförd till slutet av mars nästa år.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sony Mobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt