Turbosurf på svenska snabbtågen

2009-04-16 14:07  
De uppträschade X2000-tågen har ny inredning och snabbare internetuppkoppling. Foto: Kasper Dudzik

Tre gånger högre surfhastighet ombord på X2000-tågen lovar SJ sedan man bytt ut de gamla 3G-modemen mot turbo-3G modem.

SJ är nu klar med sin uppgradering av internetförbindelsen på de svenska snabbtågen. Under vintern har gamla 3G och gprs-modem i tågen bytts ut mot de betydligt snabbare hspa-modemen, som ger nedladdningshastigheter på upp till 7,2 Mbit/s.

Dessutom har SJ ersatt den tidigare trådlösa förbindelsen mellan vagnarna och modemen med trådbundet ethernet. Det ökar fram för allt stabiliteten, berättar Johan Mägi, ansvarig för internet i tågen på SJ.

Den verkliga surfhastigheten kommer dock att variera beroende på var i landet tåget befinner sig. SJ har avtal med samtliga mobiloperatörer och modemen söker efter den för tillfället snabbaste förbindelsen utmed tågets färdrutt.

Kostnaden för internetuppkopplingen är inbakad i förstaklassbiljetten. Den som åker andra klass och vill surfa betalar 39 kr för en halvtimme

Håkan Abrahamson

Mer om: HSPA X2000

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt