Turbosurf på svenska snabbtågen

2009-04-16 14:07  
De uppträschade X2000-tågen har ny inredning och snabbare internetuppkoppling. Foto: Kasper Dudzik

Tre gånger högre surfhastighet ombord på X2000-tågen lovar SJ sedan man bytt ut de gamla 3G-modemen mot turbo-3G modem.

SJ är nu klar med sin uppgradering av internetförbindelsen på de svenska snabbtågen. Under vintern har gamla 3G och gprs-modem i tågen bytts ut mot de betydligt snabbare hspa-modemen, som ger nedladdningshastigheter på upp till 7,2 Mbit/s.

Dessutom har SJ ersatt den tidigare trådlösa förbindelsen mellan vagnarna och modemen med trådbundet ethernet. Det ökar fram för allt stabiliteten, berättar Johan Mägi, ansvarig för internet i tågen på SJ.

Den verkliga surfhastigheten kommer dock att variera beroende på var i landet tåget befinner sig. SJ har avtal med samtliga mobiloperatörer och modemen söker efter den för tillfället snabbaste förbindelsen utmed tågets färdrutt.

Kostnaden för internetuppkopplingen är inbakad i förstaklassbiljetten. Den som åker andra klass och vill surfa betalar 39 kr för en halvtimme

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt