Tupplur ska göra mobilnätet snålt

2013-01-31 07:00  
Mobilnätets basstationer drar energi hela tiden oavsett hur mycket de används. Foto: Ericsson

Basstationer för mobiltrafik drar ström dygnet runt oavsett hur mycket de används. Med ett viloläge kan elförbrukningen minskas med en tredjedel, visar ett tyskt projekt som Ericsson är med i.

Kvällstid är det som mest belastning på det mobila nätet. Då har folk slutat jobba, och har tid att ladda hem musik och filmer. Nattetid, däremot, är trafiken låg.

Men nätets basstationer kan fortsätta dra i stort sett lika mycket ström dygnet runt.

I det tyska projektet Communicate Green (Comgreen) har telekomföretaget Ericsson varit en av parterna. Projektet har beräknat trafik och elförbrukningen i basstationer genom simuleringar.

– Vi räknar med att man kan göra en besparing av elförbrukningen med 30 procent, säger Steffen Bretzke, projektledare för Ericsson i Comgreen.

Enligt en uppskattning fanns 135 000 basstationer för det mobila nätet i Tyskland när projektet startade. Hur mycket el de förbrukar vet man inte, det är information som finns hos de olika operatörerna.

Men projektet  beräknar att en mer energieffektiv användning kan minska utsläpp av koldioxid med flera hundra tusen ton per år i Tyskland.

För att nå dit finns olika lösningar, enligt Steffen Bretzke.

– Man kan stänga av vissa antenner och öka räckvidden hos andra antenner när användandet är lågt. Vissa funktioner kan man också lägga in i basstationerna, ett slags viloläge, så att de reagerar på låg användning.

En av de svenska stora operatörerna, Telia Sonera, intresserar sig också för energieffektivisering.

– Energikostnaden är en stor del av vad det kostar att producera mobil telefoni i dag, säger Tommy Ljunggren, utvecklingschef för mobila nätet i Norden och Baltikum.

Men möjligheten att spara stora mängder el med viloläge är begränsat, tror han.

– Potentialen för ett viloläge är inte lika stor i dag när användandet har jämnats ut över dygnet. Vi kommer säkert att hitta tekniken för det, men vi är inte där än.

Tyskt strömsnålt telekomprojekt

Bakom Communicate Green står förbundsministeriet för ekonomi och teknik. Universitetet i Paderborn, tekniska universitetet i Berlin, forskningsinstitutet Fraunhofer, Deutsche Telekom samt Ericsson deltar i projektet. Det ska pågå till nästa vår.

Läs mer om projektet här: communicate-green.de

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt