Tunnaste teven vinner på IFA-mässan

2008-08-29 14:20  
Sharps nya - tunn men inte tunnast.

Samsung och Panasonic: 25 millimeter. Sharp: 23 millimeter. Sony: 10 millimeter. Vid IFA-mässan i Berlin fortsätter tevetillverkarna sin prestigefyllda förtunningsjakt, trots att de nått ned till tjocklekar på bara enstaka centimeter.

Det är vid konsumentelektronikens nu pågående jättemässa IFA i Berlin som tillverkarna visar vad de går för, med en rad produktlanseringar.

Sonys Bravia ZX1 är allra tunnast, precis under en centimeters tjocklek för en lcd-teve med 40-tumsskärm. Då ligger själva tevemottagaren i en enhet utanför skärmen, och ”strömmar” bilden till skärmen med radiovågor. Tekniken gör att sladdar – från exempelvis stereo, dator eller video – inte behöver dras till själva skärmen.

Exakt varför ett par millimeters extra tjocklek skulle vara något problem är det få som diskuterar, men vikten kan naturligtvis spela roll. Skärmen till Sony-teven väger bara drygt 12 kilo.

Sharps nyaste lcd-tunnis, Aquos XS1, är i och för sig något tjockare. Den mäter 2,3 centimeter på djupet, med bildmått på 52 respektive 65 tum. Även den har en separat mottagardel, men den kopplas till skärmen med tråd.

Ytterligare något tjockare, knappt 2,5 centimeter, är Panasonics plasma-tv Viera TH-65PY850 på 65 tum, som lanseras nästa år.

Och Samsung visade en 52 tums lcd-teve med tjockleken 1 tum, det vill säga även den 2,5 cm. Den ska börja serietillverkas nästa år.

Vad gäller de tekniskt imponerande, men ack så svårtillverkade, skärmarna av organiska lysdioder så fanns det inte mycket marknadsfärdigt att visa upp. Samsung visade upp sådana så kallade oled-skärmar, med 14 respektive 31 tums storlek. De är dock konceptprodukter som ska serietillverkas först 2010.

Sony utlovar brittisk lansering till julhandeln av sin XEL-1, lanserad i Japan redan ett år tidigare. Den sägs bli Europas första oled-teve. Skärmen har det fantastiska kontrastförhållandet 1 000 000:1, och är bara 3 millimeter tjock. Men frågan är vem som bryr sig: bilden mäter måttliga 11 tum och har bara 540 vågräta linjer, hälften av full högupplösning. Dessutom fälls skärmen upp från en låda som tar nämnvärt större plats.

I kampen om största bildytan har inga dagsnyheter presenterats. Sharp visar sin tidigare presenterade lcd-tv på 108-tum.

Ytterligare en trend är lanseringar av apparater med allt fler bilduppdateringar per sekund. Från traditionella teveapparaters 25 hertz (bilder per sekund) har det nu nått 100 hertz i många apparater, och 200 hertz i en ny serie Samsungprodukter.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt