Tumör av mobiltelefoni möjlig risk

2011-06-01 10:51  

Användning av mobiler kan möjligen orsaka hjärntumör. Det anser WHO:s cancerforskningsorgan IARC.

IARC (International Agency for Research on Cancer)  klassificerar nu elektromagnetiska fält som omger mobiler och andra apparater som möjligen cancerframkallande.

Klassningen kommer efter att en arbetsgrupp inom IARC med 31 forskare från 14 länder den senaste veckan gått igenom och utvärderat forskningen inom området vid en konferens i franska Lyon.


Det har länge diskuterats om elektromagnetisk strålning från mobiler kan orsaka hälsoproblem, men forskningsresultaten hittills har varit motsägelsefulla.

IARC konstaterar nu att det finns en möjlig koppling mellan användning av mobiltelefoner och hjärntumör,  och placerar elektromagnetiska fält  i grupp 2B, i fråga om cancerrisk. I samma klass återfinns bland annat bensin, motorrök, bly och kaffe.

Det forskarna sett är en ökad risk för  att tunga användare av mobiler efter tio års tid kan få glioma, som enligt WHO är den vanligaste formen av hjärntumör.

Samtidigt utesluter man inte att sambandet, som man betecknar som ”troligt”, kan bero på ”partiskhet”, slumpen eller sammanblandning av resultat”.

I fredags antog också den permanenta kommittén inom Europarådet ett uttalande, där man rekommenderar medlemsländerna, däribland Sverige, att iakkta stor försiktighet,  i första hand när det gäller barn och ungas användning av mobiler.

Kommittén anser att samma försiktighetsprincip ska gälla för elektromagnetiska strålning som för radioaktiv eller joniserande strålning. Det vill säga minsta möjliga tolererbara nivå.

En bra sammanfattning av forskningsläget finns också på den amerikanska sajten Cnet

Här är deltagarna IARCs arbetsgrupp

Europarådets rapport om mobilstrålning

Mer om: Cancer WHO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt