Tuffast under 4g-kampen: <br></br> "Få fram kundkretsarna i tid"

2009-12-14 09:37  

Ericsson och Huawei har kämpat om att bli först med världens första 4g-nät. – Utmaningen var att få fram de kundanpassade kretsarna i tid, säger Ericssons Nordenchef Mikael Bäckström i en intervju med Ny Teknik.

För några veckor sedan sa du att ”Sverige blir först med 4g”, men nu delar Sverige och Ericsson förstaplatsen med Norge och Huawei. Hur känns det?

- Det är helt OK för min del. Det viktiga är att vi har helt kommersiella och standardiserade produkter i nätet, säger Ericssons Nordenchef Mikael Bäckström.

Har inte Huawei det, eftersom du betonar just det?

- Det vet jag inte.

Och vem var egentligen först?

- Det vill jag inte kommentera. Telia bestämde sig för en samtidig lansering av strategiska skäl. Vi har sett till att nätet i Stockholm följt tidplanen.

Vad skiljer det 4g-nätet i Stockholm från det i Oslo?

- Nätet i Stockholm täcker en större yta än Oslo, och en större folkmängd.

Och därmed fler basstationer. Det sägs att Stockholm har 300 4g-baser?

- Det får bli din slutsats. Jag uttalar mig inte om antalet basstationer, det är Telias sak.

4g är ny teknik. Vad har varit den största utmaningen i Stockholm?

- Vi har levererat kommersiella produkter, som standardiseringsorganet 3GPP släppte standarden för i juli i år. Det har gått extremt snabbt. Vi lanserar ju nätet före tidsplan, med helt standardiserade produkter.

Och vad var den största utmaningen?

- Timingen. Att få fram de standardiserade produkterna i tid. Kundspecifika kretsar, så kallade Asics, tar lång tid att utveckla och var därför också de mest tidskritiska. Ericsson har designat kretsarna, men jag säger inte vilka som tillverkat dem.

Vad händer nu med Stockholms-nätet för Ericssons del? Fortsätter ni bygga?

- Telia vill nu testa nätet med så kallade friendly users. Vi på Ericsson fortsätter att optimera nätet och bygga vidare för att få upp högre hastigheter.

Hur många på Ericsson har jobbat med just detta projekt?

- Det är svårt att säga. Hela vår FoU-organisation har ju jobbat hårt med detta eftersom det handlar om ny teknik. Men vi har också haft många ingenjörer från produktsidan som jobbat med installationen. Vi har haft en mycket kraftfull organisation.

Och hur många jobbar nu vidare med det?

- Vi har kvar samma fokus på Stockholm för att säkerställa att det bli en succé. Vi lämnar inte operatören i sticket nu.

Telia Sonera säger att det pågår en upphandling av 4g-utrstustning för deras verksamheter i Norden och Baltikum. Deltar du i de förhandlingarna?

- Vi kommenterar aldrig pågående förhandlingar.

Är det en enda upphandling, eller är det olika för olika länder?

- Som sagt, vi kommenterar aldrig pågående förhandlingar, säger Michael Bäckström.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt