Tuffare produktkrav mot cyberhot: ”Nödvändigt”

2022-09-15 13:09  
EU-kommissionären Margaritis Schinas. Arkivfoto. Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Större krav på tillverkarna ska ge säkrare produkter i Europa för att undvika cyberangrepp. EU-kommissionen hoppas att nya regler ska sätta standard för hela världen.

Förslaget har döpts till CRA – Cyber Resilience Act – och presenteras av kommissionärerna Margaritis Schinas och Thierry Breton på en presskonferens i Bryssel.

Tanken är att konsumenter och företag ska få större chans att undvika cyberattacker genom att tillverkarna av olika produkter tvingas ta ett större ansvar för att det de säljer är säkert ur ett cyberperspektiv – vilket kommer att krävas för att produkten ska kunna CE-märkas.

– Det här blir mer och mer nödvändigt. Digitala produkter finns överallt i våra liv och även om det låter lustigt kan hotet komma från såväl ett internetuppkopplat kylskåp som en kaffeapparat, säger Schinas.

Omfattar produkter med ”digitalt innehåll”

Reglerna ska omfatta alla produkter med "digitalt innehåll". Tillverkarna måste bland annat noga dokumentera vilka tänkbara hot som kan finnas och även garantera att det finns säkerhetsuppdateringar under minst fem års tid.

Förslaget ska nu i vanlig ordning behandlas av av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt