Trots pressen – Huaweis vinst skenar

2019-03-29 07:28  
Foto: TT

Telekombolaget Huaweis redovisar en rejäl vinstökning för förra året.

Ökad mobiltelefonförsäljning driver upp vinsten med 25 procent, uppger det kinesiska bolaget.

Kinesiska telekomjätten Huawei ökade vinsten med 25 procent förra året och lovade i samband med att siffrorna presenterades att bli kvitt störningsmoment.

Nettovinsten landade på 59,3 miljarder yuan förra året, motsvarande 81 miljarder kronor, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Omsättningen steg med nästan 20 procent, till 721 miljarder yuan.

Läs mer: Huaweis Meng Wanzhou hade tre Apple-produkter på sig när hon greps

Antagligen syftar bolaget på de amerikanska ansträngningarna för att bland annat få olika länder att välja bort företagets teknik vid utbyggnaden av sina 5G-nät. Pressen har ökat då kritiker menar att tekniken gör det möjligt för kinesiska staten att utnyttja för spioneri. Flera länder har gått på USA:s linje och det har också stormat kring Huawei som anklagats för teknikstöld Ekonomichefen greps i december i Kanada på grund av amerikanska misstankar om att Huawei bland annat brutit mot Iran-sanktionerna.

"Vi är säkra på att de företag som väljer att arbeta med Huawei kommer att vara mest konkurrenskraftiga i 5G-eran", säger Guo Ping, en av de tre personer som roterar på ordförandeposten, och tillägger att länder som väljer Huawei kommer att ha ett försprång jämfört med andra.

Läs mer: Huawei stoppas inte av Tyskland: ”Samma regler gäller”

Just verksamheten som kretsar kring att teleinfrastruktur tappade 1,3 procent, jämfört med en 2,5 procentig ökning för 2017.

Det kompenserades av ökningar på konsumentmarknaden, och då främst mobiltelefoner.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt