Digitalisering

Tres turbo-3g nu

i Stockholms City

Ericssons trådlösa router för turbo-3G låter fler ta del av farten.
Ericssons trådlösa router för turbo-3G låter fler ta del av farten.

På onsdagen drog mobiloperatören Tre igång sitt nät med hsdpa, eller turbo-3g, i Stockholms City. Om ett år räknar Tre med att turbo-3g når 70 procent av Sveriges hushåll. Och till våren höjs toppfarten till 7,2 megabit/s.

Publicerad

Inledningsvis är det endast Stockholms City som täcks av den högre hastigheten i Tres 3g-nät - 3,6 megabit/s i mottagning vilket är steg två i hsdpa-tekniken och tio gånger snabbare än vanlig 3g.
Enligt Ericssons vd Carl-Henric Svanberg som deltog vid lanseringen, är dock hastigheten i praktiken mellan 2,5 och 3 megabit/s.
- Upplevelsen idag är nog vad många trodde att 3g skulle vara redan från början, erkänner han för Nyteknik.se.
Oklart om tidplan för toppfarten
I början av nästa år höjs farten till 7,2 megabit/s och i slutet av 2007 räknar Tres Sverigechef, Peder Ramel, med att kunna lansera 14,4 megabit/s vilket är toppfarten i hsdpa, åtminstone utan så kallad mimo-teknik vilket kräver flera antenner.
Carl-Henric Svanberg vill dock inte vara lika bestämd utan säger till Nyteknik.se att "en ytterligare uppdatering till 14,4 megabit/s kommer inom en snar framtid".
Till nästa sommar räknar Tre med att hälften av Sveriges hushåll ska vara täckta, och till nästa höst omkring 70 procent.
699 kronor i månaden
Tre lanserar samtidigt två abonnemang kopplade till hsdpa. För 499 kronor i månaden får användarna surfa "i princip" obegränsat med 1,2 megabit/s, och för 699 kronor i full fart, 3,6 megabit/s. Fram till den 1 februari gäller dock den högsta hastigheten även för det lägre priset.
Värt att notera är att det går betydligt långsammare att skicka data - farten höjs från blygsamma 64 kilobit/s i dagens 3g till maximalt 384 kilobit/s med nuvarande hsdpa-version.
Usb-modem, datakort och mobiler
I samband med lanseringen börjar Tre sälja ett usb-modem från Huawei och ett datakort, båda med stöd för 3,6 megabit/s.
Inom några dagar kommer även Motorolas mobil Razr V3xx, handdatormobilen Tytn från HTC samt Fujitsu Siemens bärbara dator Lifebook Q2010 med inbyggd hsdpa.
Från Ericsson finns dessutom en så kallad trådlös router, W20, som är uppkopplad med hsdpa via 3g-nätet. Flera datorer kan anslutas till routern via trådlöst nät eller nätkontakter.
Ericssons W20 och Tytn från HTC klarar endast den lägre hastigheten 1,8 megabit/s.
Sverige ett år efter USA
Lanseringen av Tres hsdpa-nät skedde på onsdagmorgonen med Ericssons vd Carl-Henric Svanberg, Tres Skandinavienchef Shlomo Liran samt nye Sverigechefen, Peder Ramel.
Alla underströk att Tre nu är först i Skandinavien med hsdpa och bland de första operatörerna i världen med hastigheten 3,6 megabit/s.
En handfull nät med den hastigheten är dock redan igång - fyra med teknik från Ericsson plus, enligt uppgift till Nyteknik.se, ett nät i Portugal med teknik från konkurrenten Huawei.
En lång rad hsdpa-nät med den lägre hastigheten 1,8 megabit/s drivs dessutom i olika delar av världen. Det första startades av USA:s största mobiloperatör Cingular redan för ett år sedan.
Frågan är varför tekniken dröjt i Europa.
- Ja, det är lite lustigt att så många länder har kommit före Europa. Jag vet inte om det har att göra med telekombranschens nedgång för några år sedan. Men ja, utrullningen har varit stor bland annat i USA, Australien och Japan, säger Carl-Henric Svanberg till Nyteknik.se.