Tre: ”Vi kan bygga ut 4G för Iphone 5”

2012-09-19 12:44  
Operatören Tre skulle kunna börja 4G på nya band redan nu, men tvekar, enligt Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre. Foto: Scanpix

Iphone 5 saknar stöd för de nuvarande svenska 4G-frekvenserna, och först nästa år väntas Telia, Tele2 och Telenor bygga 4G på nya band. Operatören Tre skulle däremot kunna börja redan nu, men tvekar kring nyttan.

-Vi har en teknikneutral licens på 2100 MHz-bandet och gott om spektrum vilket gör att vi skulle kunna lansera LTE för Iphone 5 redan idag om vi bestämde oss för att göra det, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre.

Bakgrunden är att den internationella versionen av Iphone 5 inte har stöd för de frekvenser som i dag används för 4G/LTE i Sverige.

Däremot stöder den 4G på 1800 MHz-bandet där Telia, Tele2 och Telenor har tillstånd som tillåter användning av 4G från den 1 januari 2013. Telia säger sig planera en utbyggnad under 2013.

Som Ny Teknik tidigare påpekat saknar Tre tillstånd på 1800 MHz-bandet men har däremot liksom de övriga operatörerna tillstånd på 2100 MHz-bandet som mobilen stöder för 4G. Bandet används idag uteslutande för 3G.

Licensen är teknikneutral och skulle alltså kunna användas även för 4G redan nu, under förutsättning att utrymmet fortfarande räcker för den omfattande 3G-trafiken.

NyT: Vad skulle det betyda för kapaciteten i ert 3G-nät på 2100 MHz om ni väljer att bygga ut 4G där?

– Den skulle inte påverkas. Det finns väldigt få platser där vi utnyttjar alla fyra block i 2100 MHz-bandet för 3G idag men det finns inga nätverksmässiga fördelar att köra LTE i stället för UMTS (3G), det är samma datahastighet, säger Erik Hörnfeldt.

NyT: Så vilka planer har ni för 2100 MHz-bandet?

– Vi diskuterar just nu. Det finns inga rationella behov men det handlar lite om vad de andra gör i sina band, vad marknaden kräver och vilka planer Apple har. Vi försöker få besked från Apple om när stöd för europeisk LTE kommer. Det är inte alls säkert att det behöver dröja till nästa modell. Apple har historiskt bytt chipset mitt i ett pågående modellprogram utan att annonsera eller byta modellbeteckning.

NyT: Hur viktigt tror ni LTE är i Iphone 5?

– Vi tror att majoriteten av dem som köper en ny Iphone gör det för att de vill ha en ny Iphone och vårt hspa-nät levererar redan bättre hastigheter än vad de andras LTE-nät gör på många platser. Vi tror också att kunder som absolut vill ha LTE redan skaffat en high-end Android-mobil.

NyT: Att Iphone 5 kommer upp i höga datahastigheter även över 3G beror på att den stöder "hspa+" upp till teoretiskt 42 megabit/s, men hur är det med så kallade svarstider, är de inte betydligt kortare i 4G/LTE?

– Svarstiderna är givetvis bättre i LTE och det påverkar upplevelsen, men över 10 Mbit/s är datahastighet i stort sett irrelevant så längre man inte delar uppkoppling med en eller flera tonåringar, säger Erik Hörnfeldt.

Mats Lewan

Mer om: Tele2 Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt