Tre pressar priset på dataroaming

2008-02-08 10:25  

Mobiloperatören Tre har tillsammans med fyra andra operatörer beslutat att drastiskt sänka priset på dataroaming. Därmed backar de för EUs hot om lagstiftning.

Tre, med bolag i Sverige, Danmark, Storbritannien, Italien, Irland och Österrike, liksom holländska KPN, tyska E-Plus, belgiska Base och polska Play, har enats om en roamingavgift på grossistpriset på 0,25 euro per nedladdad megabyte.

Idag är enligt Tre snittpriset 5,24 Euro (ca 50 kronor) per MB inom EU. Enligt Tres informationsansvarige Erik Hörnfelt kan totalpriset på flera håll hamna på långt över 100 kronor per MB för konsumenter som laddar ner data över annan operatörs nät.

- Jag tror att roamingfrågan blir en stor sak vid mobilmässan i Barcelona nästa vecka, säger Erik Hörnfelt till nyteknik.se. En viktig fråga är att få med de verkligt stora operatörerna på kontinenten så att prissänkningen får en reell effekt för kunderna.

Nyligen uttryckte EU-kommissionens kommissionär för telekomfrågor, Viviane Reding, sitt missnöje med att mobiloperatörerna inte självmant såg till att sänka kostnaderna för dataroaming.

EU tvingade operatörerna att sänka roamingavgifterna för mobilsamtal i tre steg, med start förra året. Viviane Reding har uppmanat mobiloperatörerna att själva agera, annars kommer EU att ingripa även i dataroamingfrågan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt