Tre lyckliga Guldmusvinnare

2009-02-19 10:20  

Årets prestigefyllda it-priser är nu utdelade. Guldmusen-vinnarna är Tobii, Bert-Inge Hogsved och Nicklas Lundblad.

Det är tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden som tillsammans med branschorganisationen It & Telekomföretagen står bakom arrangemanget Guldmusen – ett pris som delats ut sedan 1996.

Året it-företagär Tobii Technology Group i Stockholm.

Tobii har utvecklat programvara och hårdvara för ögonstyrning av datorer. Företaget startade 2001 och har nu kontor både i USA, Tyskland, Norge, Japan och Kina.

Juryn säger om Tobii att ”företagets sucess story bara har börjat”.

Årets it-entreprenörär veteranen Bert-Inge Hogsved, som tillsammans med sin fru Åse startade programvaruföretaget Hogia i Stenungsund redan 1980, med en minidatdor köpt på legendariska Hobbydata i Malmö av likaledes legendariske entreprenören Jan Nilsson.

Hogia startade med en grundplåt på 5 000 kronor och har sedan växt på egna meriter. I dag omsätter Hogia cirka 400 miljoner och gör en vinst på drygt 30 miljoner.

Juryn säger: ”Bert-Inge Hogsveds företagsbygge är en konkret manifestation av begreppet entreprenörskap.”

Årets it-personär Nicklas Lundblad – författare, forskare, ledamot i regeringens it-råd och medarbetare på Google.

Juryn säger: ”Med sällsynt intellektuell skärpa har årets it-person etablerat sig som en av de viktigaste opinionsbildarna i svensk samhällsdebatt.”

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt