Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Tre kända visselblåsare om Techleaks

2012-06-07 14:30  

Tror du på Techleaks?

Ingvar Bratt, pensionerad civilingenjör i Karlskoga och Boforsavslöjare. Blåste i visslan 1985 när Robot 70 exporterades till Bahrain och Dubai i stället för till Singapore, som bolaget hade tillstånd för:

–  Jag tycker Techleaks låter väldigt bra och viktigt. Jag har ju egen erfarenhet och vet vilket motstånd det finns inom individen att gå ut offentligt – ja rädsla – för att man ska råka illa ut. Kan man förmedla information tryggt utan att bli spårad är det väldigt bra. Det finns så mycket som inte kommer fram.

Karin Törnqvist, civilingenjör i Göteborg, slog larm till Göteborg Energi när skattemiljoner försvann i konsultkostnader i ett projekt som handlade om fjärravläsning av el-mätare. Men ingen lyssnade, då vände hon sig till SVT:s Uppdrag granskning:

– Jättebra! Absolut! I efterhand har jag tänkt att det borde finnas någonstans att lämna tips anonymt. Jag hade egen firma och kunde berätta om slarvet med offentliga medel, men många anställda kan det inte utan att vara illojala.

Anders Ahlmark, tidigare kartograf på Sjöfartsverket, avslöjade att Sjöfartsverket hade ansvar vid olje-olyckan med ryska tankern Thesis 1977 och omplacerades till en fyr på Ölands södra grund:

– Att våga gå ut med något är en jättestor grej. Kan man lämna information anonymt via Techleaks så är det positivt. Samtidigt behöver man kontakt med någon man litar på.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt