Transportstyrelsen slår ner på samåkningsappen Heetch

2016-09-27 09:49  
Foto: Heech / Pixabay

Samåkningstjänsten Heetch rullade in i Stockholm i augusti. Nu – drygt en månad senare – kommer beskedet att Transportstyrelsen ser körningarna som olaga taxitrafik.

Franska Heetch är en app som erbjuder körningar i Stockholm enbart på fredagar och lördagar mellan klockan 18 och sex på morgonen.

Läs mer:

Läs mer: Uber: Ny funktion i app stoppar skatteflykt

Precis som numera nedlagda Uber Pop menar Heetch att man inte bedriver en taxiverksamhet utan att det istället rör sig om en slags samåkningstjänst. Genom att använda sig av ett upplägg där den som åker donerar en valfri summa till förarna har bolaget försökt komma runt den svenska taxilagstiftningen.

Verksamheten av granskats av Transportstyrelsen, och beskedet som kommer från myndigheten innebär en rejäl kalldusch för Heetch. I korthet anser Transportstyrelsen att det franska företaget erbjuder en tjänst som är olaglig i Sverige.

– Vi har inget emot företaget Heetch i sig. Däremot anser vi att de ska följa samma regler som alla andra inom taxibranschen. Annars blir det inte en konkurrens på lika villkor. Kraven på tillstånd för företag och förare är till för passagerarens säkerhet, säger Maria Åkerlund, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: 54 Uberförare har upptaxerats

Under året har flera förare som tidigare kört för Uber Pop i Sverige dömts till böter. Beslutet från Transportstyrelsen betyder att även Heetchs förare – mellan 20-30 stycken, enligt egna uppgifter – riskerar att kunna bötfällas, skriver Di Digital.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kalle Wiklund

Mer om: Appar Transport

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt