Träningsapp avslöjade hemliga militärbaser

2018-01-29 10:05  
Foto: Stephen Fleming, Dbimages / Alamy

En populär träningsapp kan avslöja känslig information om amerikanska och andra militärbaser och dess personal på platsers som Irak och Syrien.

(Artikeln har uppdaterats)

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har beslutat att granska en träningsapp som används av många soldater och som delas över nätet. Det har visat sig att appen kan avslöja känslig information om USA på platser som Irak och Syrien.

– Vi kommer att titta närmare på vår policy för departementet för att försäkra oss om att vi har funktionsdugligt säkerhetsskydd för styrkorna, säger Pentagons talesperson Robert Manning.

– Det som nu blivit känt understryker behovet av medvetenhet om situationen, fortsätter han.

Läs mer: Lista: Här är industrins vanligaste it-säkerhetsmissar

Appen visar bland annat data om joggingrutter som delas av soldaterna över nätet. Men det har visat sig att den inte bara visar redan välkända baser, utan även okända utposter och hemliga rutter.

Redan i november publicerade träningsappen Strava visualiserade kartor som innehöll varenda aktivitet som någonsin laddats upp i appen. Det innebär att mer än tre biljoner individuella GPS-markeringar samtidigt blev offentliga, skriver The Guardian. Appen kan användas till flera olika sorters apparater, både smarta telefoner och exempelvis gps-klockor, för att se populära löprundor i storstäder eller i mer avlägsna områden, för att komma åt ovanliga träningsrutter.

Läs mer: It-skandalen: 80 utländska tekniker kunde se hemlig data

Under helgen upptäckte dock militära analytiker att kartan är så pass detaljerad att den potentiellt kan avslöja extremt känslig information från en särskild grupp av Strava-användare – militär personal i aktiv tjänst.

"Om soldater använder appen som normala människor, genom att slå på spårningsfunktionen när de går och tränar, så kan det vara särskilt farligt", säger Nathan Ruser, analytiker på the Institute for United Conflict Analysts.

Förutom att avslöja placeringen på militärbaser som inte är kända sen tidigare, visar appen även rutter som styrkor tar utanför området, vilket kan användas för att placera minor eller planera bakhåll.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt