Toyota vill ge GM hybridhjälp

2009-05-25 08:53  

Japanska biltillverkaren Toyota är beredd att dela med sig av sin långvariga erfarenhet av elhybridteknik till den sargade amerikanska konkurrenten GM.

Enligt den japanska tidningen Yomiuri Shimbun är Toyota redo att dela med sig av sin patenterade teknik om bara GM frågar efter den. Det gäller även om GM tvingas söka konkursskydd och därefter genomgå en rekonstruktion.

Toyota har över tio års erfarenheter av hybridbilar på marknaden där modellen Prius är den mest bekanta.

Genom att erbjuda GM sin hybridteknik vill Toyota stödja tillfrisknandet av det amerikanska företaget och därmed minska eventuella handelspolitiska spänningar mellan länderna.

Dessutom hoppas Toyota genom samarbetet att deras teknik kan bli världsstandard.

Toyota vill dessutom hålla liv i underleverantörerna i USA, som står för komponentleveranser till många olika biltillverkare. Utan leveranser till de amerikanska bilföretagen hotas även leveranserna till Toyotas amerikanska produktion.

Den amerikanska bilmarknaden är mycket viktig för Toyotas försäljning, speciellt nu när hemmamarknaden också är trög.

Efter att ha varit världens största biltillverkare i närmare 80 år fick GM förra året lämna över ledarpositionen till Toyota. I år väntas försäljningsvolymerna minska drastiskt för alla stora biltillverkare.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toyota GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt