Toppmöte: Se över avlyssning

2014-05-02 11:00  

Nättoppmötet Net Mundial uppmanar världens länder att se över avlyssningsreglerna. Förtroendet för internet är ett av de mest akuta problemen, menar expert.

I förra veckan avlutades den stora konferensen Net Mundial i Brasilien. Ledamöterna enades kring ett dokument om hur internet bör styras framöver.

Modellen att flera olika intressen ska styra nätet ges starkt och brett stöd, och viktiga principer om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rätten till privatliv slås fast.

Nätet ska fungera på ett öppet och transparent sätt. Styrningen bör ske via konsensus mellan olika grupper, och det förordas ett starkt universellt internet där alla delar kommunicerar med varandra.

Representanterna från regeringarna i Ryssland, Kuba och Indien distanserade sig från denna modell.

Den viktiga frågan om nätneutralitet (som du kan läsa om här bredvid) sköts på framtiden. Men när det gäller underrättelsetjänsternas avslöjade massavlyssning vill deltagarna värna privatlivet mer än i dag. Världens länder uppmanas därför att se över sina lagstiftningar och praktiska procedurer kring övervakning och insamling av data.

I en chatt på nyteknik.se medan konferensen pågick fick Staffan Jonsson, policyrådgivare på stiftelsen .SE, frågan vilka som är de mest akuta problemen för internet.

– Det finns många problem, men användarnas förtroende för internetsäkerhet finns nog i bakhuvudet hos många i dag. Hur säkert är det jag gör på nätet, och vad händer med de elektroniska fotspår jag lämnar efter mig, svarade Jonson.

Flera möten under 2014 lyfter fram internetfrågorna, exempelvis Stockholm Internet Forum den 27–28 maj.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt