Tomas Kåberger: <br></br>- Sverige tjänar på elexporten

2009-03-09 07:28  
- Bra affär att sälja förnybar el till Europa, säger Tomas Kåberger på Energimyndigheten. Foto: Camilla Svensk

Sverige kommer att få ett stort elöverskott när vindkraft och avfallseldad kraftvärme byggs ut. "Det ger Sverige exportintäkter", säger Tomas Kåberger, chef för Energimyndigheten.

- Elexporten från Sverige ger intäkter till Sverige och kan minska koldioxidutsläpp i andra delar av EU, säger Tomas Kåberger i en kommentar till Energimyndighetens nya långsiktsprognosen som offentliggjordes i fredags.

Prognosen omfattar tiden fram till 2030.

Då väntas vindkraftsutbyggnaden ha slagit igenom på allvar, liksom kraftvärmeutbyggnaden och uppgraderingen av de svenska kärnkraftverken.

Enligt Energimyndighetens prognos kommer vi 2030 att ha en elproduktion på 175 TWh jämfört med dagens cirka 145 TWh.

Av det svarar vattenkraften för 68 TWh, kärnkraften för 72 TWh, kraftvärme i industrin för 8 TWh, kraftvärme i fjärrvärmesystemet för 19 TWh och vindkraften för 7 TWh.

Ökad produktion, minskad konsumtion
Det är en kraftig ökning av elproduktionen, samtidigt som elanvändningen hålls tillbaka, bland annat av minskad elanvändning i hushållen.

Enligt prognosen stannar elanvändningen på 150 TWh år 2030, vilket innebär att vi då har ett elöverskott på 25 TWh som kan exporteras.

- Om vi med lönsamhet kan producera mer än vi själva behöver utan fossila bränslen, då kan vi exportera överskottet, få exportinkomster och samtidigt ge möjligheter att minska koldioxidutsläppen i grannländerna, säger Tomas Kåberger i en intervju med Ny Teknik.

Men finns det verkligen anledning att bygga ut så mycket ny kapacitet?

- En god strategi är att vi ska utnyttja de naturresurser vi har. Vi har bra vindförhållanden, vi kan bygga vindkraft och, när vi inte behöver den själva sälja den förnybara elen till länder som har sämre förutsättningar.

- Det är en vinst med EU:s gemensamma marknad. I detta fall blir en del av vinsten svensk, säger Tomas Kåberger till Ny Teknik.

Det blir ett ännu större elöverskott om kärnkraften byggs ut i Sverige. Hur ser du på det?

- Om man tar intryck från det mest näraliggande exemplet med den nya reaktorn i Finland så ser det väl inte särskilt ljust ut för kärnkraften. Det tar lång tid att bygga och det kostar mycket mer än man trodde från början.

- Det måste finnas någon som säger att man är beredd att betala. Och frågan är om det finns någon, säger Tomas Kåberger.

Samma sak säger Ola Alterå, statssekreterare på Näringsdepartementet.

- Om man tittar på kostnadsutvecklingen för nybyggda kärnreaktorer i världen är det i nuläget inte någon självklarhet att det är ny kärnkraft som är konkurrenskraftig i den framtidsbilden, säger Ola Alterå till DN.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt