Töjbar krets tar plats i sportprylen

2010-12-16 10:23  
Kiselremsor läggs på ett flexibelt underlag.

Stretchiga halvledarkretsar i sportprylarna hjälper idrottaren att övervaka sina prestationer. Det är målet för Reebok i ett nytt samarbete.

Sportföretaget Reebok startar ett samarbete med lilla MC10, ett företag som utvecklar en ny typ av flexibel elektronik. Målet är att kunna erbjuda sportutrustning för idrottare som vill ha koll på sina kroppar och prestationer.

Elektronik inbyggd i exempelvis löparskor och sport-bh:ar finns på marknaden sedan flera år tillbaka. Men de bygger på vanliga stela halvledarkretsar.

Det nya med MC10:s teknik är att de lyckats utveckla en ny metod för att tillverka böjbar elektronik.

Det intressanta är att man inte använder organiska material utan vanliga halvledarmaterial som kisel och galliumarsenid, vilket borgar för god prestanda.

En böjbar kiselkrets kan till exempel tillverkas genom att lägga extremt tunna kiselremsor på ett flexibelt underlag. 

Företaget har grundats av en professor vid University of Illinois, som visat upp flera innovativa prototyper de senaste åren. Töjbara lysdioder av galliumarsenid inbyggda i plasthandskar är ett färskt exempel.

Vilken typ av produkter som Reebok vill använda tekniken till framgår inte.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt