Tio viktigaste trenderna för 2012

2011-10-31 07:51  

Tio tekniktrender som alla företag borde utvärdera, enligt analysföretaget Gartner.

Analysföretaget Gartner har listat tio tekniktrender av stor strategisk betydelse för de flesta företag. Det är trender som påverkar såväl den egna organisationen, som relationen till kunderna.

Det är hög tid att utvärdera på vilket sätt de nya trenderna påverkar det egna företaget, enligt Gartner. Här är listan:

 1. Smarta mobiler och surfplattor
  Alla kommer att använda smarta mobiler och surfplattor, så företagen måste skaffa sig två mobilstrategier. En för de anställda i det egna företaget, en för relationen med företagets kunder. Appar och gränssnitt.
 2. Dagens gränssnitt med ikoner och menyer kommer att förändras
  Pekskärmarna har redan intagit mobilscenen. Snart kommer mer kunna styras med rösten och olika gester. Framtidens appar väntas kunna kombineras för mer komplexa uppgifter.
 3. Sociala medier
  Framtidens tjänster kommer i än högre grad kunna nyttja information om var användaren befinner sig, och hans eller hennes smak och vanor. Även sökalgoritmerna kommer att lägga större vikt vid information som hittas via sociala medier.
 4. Prylarnas internet
  Smarta sensorer med trådlös uppkoppling till nätet, Internet of Things, exploderar. Bildigenkänning som identifierar människor, byggnader och logotyper driver på utvecklingen. Liksom den trådlösa tekniken NFC för betalningar.
 5. Nätbutiker
  Apples App Store och Googles Android Market har tillsammans över 1 miljon appar i sina nätbutiker. Över 70 miljarder appar om året kommer att laddas ner med start 2014, spår Gartner, och föreslår också att företagen överväger att starta en egen nätbutik
 6. Inbyggda analyser
  Tidigare analyserade företag sina historiska data för att försöka förstå vad som skulle hända i framtiden. Framöver blir det viktigare att komplettera den analysen med realtidsinformation, och att inte bara använda text utan även bilder och video.
 7. Gigantiska datamängder
  Datamängderna som företag hanterar börjar bli så stora att det krävs nya lösningar för tillräckligt snabba analyser. I stället för en centraliserad datahantering talas om en variant som finns på flera ställen i nätverket. Se även punkt 8.
 8. Datorhantering
  För en snabbare analys av sina data bör fler företag fundera på att lagra informationen i speciella servrar i stället för i en relationsdatabas. På engelska kallas begreppet för In Memory Computing
 9. Lågenergiservrar
  Tidigare byggdes servrar för att ge så mycket datakraft som möjligt. Men framöver blir energieffektiviteten också viktigt. Ett antal nya servertillverkare var tidigt ute med riktigt energisnåla modeller, som använder processorer som vanligen används i mobiltelefoner. Efterfrågan på datakraft väntas dock inte minska, så Gartner höjer ett varnande pekfinger.
 10. Datormolnet
  Det har snackats länge om molnet, men faktum är att utvecklingen fortfarande är i sin linda. Men nu väntas giganter som IBM, SAP och Oracle erbjuda ett brett urval av molntjänster de kommande två åren, rapporterar Gartner. De flesta företag börjar förstå vad molnet kan göra, men nu måste de också välja när de bör köpa molntjänsten, och när det är bäst att bygga ett eget privat moln. Blandformer kommer att bli vanliga.
Mer om: Ipad Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt