The Cloud storsatsar i Norden och Europa

2007-03-28 14:14  
The Cloud expanderar

Snart öppnas det som sägs vara Sveriges första sammanhängande trådlösa stadsnät i Karlskrona. Men enligt Roald Sandén, Sverige vd för The Cloud, är detta bara början. I år ska ett trettiotal städer i Norden få stadsnät och expansionen ska även ske i övriga Europa.

Det inte bara London, Amsterdam, Manchester och Edinburgh som kan skryta med att ha hela stadsdelar täkt med trådlösa nätverk. Imorgon kommer även Karlskrona att öppna det staden kallar för det första sammanhängande trådlösa stadsnätet i Sverige.

Bakom satsningen den här gången är kommunägda Affärsverken och operatören The Cloud.

- Vi täcker idag de viktigaste områdena i Karlskrona, det vill säga stora delar av innerstaden, Telenor Arena, Blekinge Tekniska Högskola och hela industriområdet Campus Gräsvik. I nästa fas kommer vi att täcka hela innerstaden, säger Roald Sandén, vd för svenska The Cloud.

Området som nu får trådlös uppkoppling till internet är ett par kvadratkilometer stort, men det kommer att bli större.

Karlskrona är långt ifrån den enda staden som ska täckas med trådlösa nät. Trenden är stark och det är The Cloud, Europas största operatör av trådlösa surfzoner som är den som leder utvecklingen i Europa.

The Cloud som startade sin satsning 2003, erbjuder i dag wlan på över 9.000 platser i Storbritannien, Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

I Sverige har Telia Homerun dominerat länge men nu försöker The Cloud trappa upp surfkriget rejält. Dagens runt 550 surfzoner ska bli 1.000 innan året är slut.

- Vi för samtal med flera kommuner och inom kort tror vi att vi kommer att ha avtal med fyra eller fem städer i Sverige, säger Roald Sandén.

Tanken är att personer gratis ska få tillgång till kommuninformation och turistinformation om staden.

Personer som arbetar för kommunen ska även de kunna använda nätet för till exempel säkerhetsbevakning.

För de som vill surfa utanför kommunens sidor har The Cloud samarbete med ett antal tjänsteleverantörer som Telenor som kan nå nätet. Surfzonerna är även öppna för andra som är beredda att betala en slant till The Cloud. En halvtimme kostar 40 kronor, en timme kostar 60 kronor och ett dygn kostar 120 kronor. Betalning sker via kreditkort eller genom sms.

- Vår ambition är att täcka stadskärnor i Karlskronas storlek och uppåt men även mindre städer är intressanta. Vi har till en början fokuserat på Öresundsregionen som just nu är väldigt het, säger Roald Sandén.

Men The Clouds expansion gäller även hela Europa.

- I dag finns vi främst i Norden, Storbritannien och Tyskland men nu kommer vi även att satsa på att täcka städer i Frankrike, Italien och Spanien. Där har vi aldrig tidigare varit och det är en stor satsning för oss, säger Ben van Dongen, ansvarar för The Clouds Metronätsatsning

Precis som i Karlskrona kommer expansionen ske genom samarbeten med olika kommuner och städer.

- Det finns fler fördelar för kommunen att samarbeta kring surfzoner. De får möjlighet att sprida information till sina invånare och turister, men möjlighet att förenkla kommunens anställda i deras jobb, säger Ben van Dongen.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt