Testar chipskylare utan rörliga delar

2011-05-27 15:01  

Energisnålt, tåligt och kompakt är fördelarna med att kyla elektronik med elektrohydrodynamisk värmekontroll.

Tekniken utvecklas vid Nasa Goddard Space Flight Center och ska testas vid en satellituppskjutning i sommar.

Jämfört med traditionella metoder baseras EHD inte på mekaniska pumpar eller andra rörliga delar. I stället används elektriska fält för att pumpa kylvätska genom mycket tunna kanaler intill den krets som ska kylas.

Därifrån transporteras den värmda vätskan till en radiator på säkert avstånd från den känsliga elektroniken.

- Det är väldigt enkelt, säger Jeffrey Didion som leder forskningsarbetet, ström från elektroder trycker fram kylmedlet genom kylkanalerna.

Utan rörliga delar blir kylsystemet lätt och snålt, effektåtgången är omkring en halv watt. Det är dessutom enkelt att skala upp eller ner allt efter behov.

I sommar ska en EHD-kylare skjutas upp med en satellit. Forskarna ska se om prototyppumpen klarar de stora krafterna vid uppskjutningen

Blir resultatet positivt öppnar det möjligheten för konstruktörer av rymdelektronik att använda sig av högprestandakretsar, sådana som kan användas på jorden men som är svåra att kyla i rymdsammanhang.

Efter att ha testat tekniken på kretskort är målet att framställa kylkanaler så tunna som en mikrometer ihopbyggda med kretsen, för att få effektivast möjliga kylning.

Förutom i rymdelektronik kan EHD-kylning även komma till användning i bil- och flygelektronik.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt