Test: Tuffare S4 byggd med sämre delar

2013-09-12 06:00  
För drygt 4?000 får du en bra telefon, men med små brister når den inte hela vägen fram.   Foto: Anders Thoresson

Med tillägget Active har Samsung klätt toppmodellen Galaxy S4 i lite tuffare kläder. Telefonen klarar vatten och damm – men är inte mer stöttålig än ursprungsmodellen.

Samsung Galaxy S4 fick i början av sommaren tre avknoppningar. Den krympta Mini, Zoom med optisk zoom och den tuffare Active.

Den senare – 20 gram tyngre, och några millimeter större i alla tre riktningarna – är IP67-klassad, vilket innebär att den ska vara helt dammtät och klara 30 minuter på en meters vattendjup. För att leva upp till klassningen krävs dock att användaren stänger alla luckor: batteriluckan måste knäppas fast ordentligt och gummilocket över usb-porten tryckas på plats.

Överraskande  nog­ finns ­ inget lock till hörlursingången, den har Samsung lyckats fuktsäkra på annat sätt. Man önskar att företaget hade gjort samma manöver för usb-porten, frågan är hur länge den lilla plastremsan som håller luckan på plats hänger med. Den dag då den eventuellt går av blir det inga mer bad med telefonen.

Och bada med den vill man kanske göra. Med vattentåligheten kommer ju också möjligheten att fotografera vid badstranden och under vattenytan.

Men fukt och damm är inte de enda utmaningarna en telefon möter. Repor på glaset och fall i marken är två andra problem, kanske till och med ännu större. Och där är Active inte tåligare än den ursprungliga S4:an. Faktum är att den ”vanliga” modellen har Gorilla Glass 3 medan Active har Gorilla Glass 2, vilket enligt tillverkaren Corning inte är lika reptåligt.

På en robust modell som Galaxy S4 Active kunde man också önska sig en baksida som inte är hal. Längst upp och längst ned har Samsung valt ett gummiliknande material, men batteriluckan som utgör majoriteten av baksidan är rejält glatt.

Skärmen reagerar väldigt dåligt när den är fuktig, men tack vare de tre fysiska knapparna, som inte finns på ”vanliga” Galaxy S4, finns ändå vissa möjligheter att sköta telefonen i regn.

Så långt är det det som Active har fått. Det som Samsung tagit bort i jämförelse med Galaxy S4 är AMOLED-skärmen, vilken ersatts med en lcd-variant. Dessutom sitter det en kamera med lägre upplösning under skalet och termometern saknas.

Inte riktigt lika behaglig skärm att titta på alltså, och inte riktigt lika högupplösta bilder. Men i daglig användning är det svårt att säga om de förändringarna gör någon större skillnad.

Det här är Samsung GAlaxy S4 Active

  • Operativsystem: Android 4.2.
  • Skärm: 5 tum, 1 920 x 1 080 punkter.
  • Kameror: 8 och 2 megapixel med LED-blixt.
  • Processor: Fyrkärning 1,9 GHz.
  • Lagringsutrymme: 16 GB, går att utöka med minneskort.
  • Storlek: 139,7 x 71,3 x 9,1 millimeter.
  • Vikt: 153 gram.
  • Pris: Cirka 4 400 kronor.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt