Test: Smart val om du har en dum burk

2012-08-31 09:30  
Boxen är ett alternativ för den som vill slippa koppla datorn till tv:n men samtidigt föredrar en dumburk framför en smart-tv. Foto: Colourbox

Smart-tv eller dumburk? Viaplay Box är ett sätt att kombinera de två, genom att placera de smarta funktionerna bredvid tv:n.Där det finns en internetuppkoppling ger boxen tillgång till både direktsända tv-kanaler och on demand-tjänster.

Viaplay Box är MTG-koncernens senaste bidrag till datoriseringen av våra vardagsrum. Företagets on demand-tjänster går sedan tidigare att använda med en dator kopplad till tv:n. De finns också inbyggda i några av de smarta tv-apparater som börjat säljas i Sverige.

Boxen är ett alternativ för den som vill slippa koppla datorn till tv:n men samtidigt föredrar en dumburk framför en smart-tv. Ett val som kan vara nog så smart just nu.

Utvecklingen i vardagsrummen sker snabbt, med både lanseringar av nya tekniklösningar och nya tjänsteleverantörer. Till Sverige är exempelvis de första prylarna som bygger på Googles tv-plattform på gång, och de båda amerikanska mediejättarna Netflix och HBO har precis presenterat planer för den nordiska marknaden. Att satsa på en tv som bara får agera bildskärm medan intelligensen ligger i apparater runt omkring kan i det läget vara ett bra alternativ.

Viaplay Box visar att det knappast behöver vara mer komplicerat att separera skärm från smarta funktioner, jämfört med att ha allt i en apparat.

Installationen är väldigt enkel. En sladd för ljud och bild, en för ström och möjligen en för nätverket om man inte kör trådlöst. Efter att ha knappat in sina användaruppgifter är man i gång.

Vad det innebär att vara i gång beror på vilket paket man valt. 99 kronor ger tillgång till nio direktsända tv-kanaler och ett arkiv med svenska och utländska serier. Det största paketet, kostar 298 kronor i månaden, innehåller fler kanaler, och dessutom ett stort filmutbud samt direktsänd sport.

En intressant funktion är möjligheten att spola tillbaka i de direktsända tv-kanalerna. Har man missat programstarten går det att hoppa upp till fyra timmar bakåt, utan att man först har behövt starta någon inspelning.

För det mesta fungerar allt som man förväntar sig, med bra bild. Men helt felfritt är det ännu inte. Vid något tillfälle under Ny Tekniks test krävs ett par försök innan den valda filmen startar.

Vasst och Kasst

Vasst

Bra kombination av traditionell tv och ondemand-tjänster.

Enkel installation.

Möjligheten att backa i direktsänd tv.

Kasst

SVT:s kanaler samt TV4 ingår inte i de kanaler som strömmas via internet. För att se dem krävs antenn för marksänd tv.

Rörigt filmutbud som inte är helt lätt att överblicka.

Boxen kan ibland starta om i stället för att starta film ur ondemand-utbudet.

SVT var som helst i världen

l SVT World, som sänder delar av SVT:s utbud till utlandet, har precis som Viaplay börjat sälja en låda för IPTV. Sedan början av sommaren går det att köpa en box för sändningar via internet. Priset är 2 125 kronor, abonnemangskostnad tillkommer.

Anders Thoresson

Mer om: TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt