Test: Så bra funkar det att styra datorn med gester

2013-09-09 06:00  
Ett av de mest intressanta Mac-programmen i appbutiken är en specialversion av Better Touch Tool som gör att du kan använda gester som kortkommandon. Foto: Anders Thoresson

Två kameror och tre infraröda lysdioder ska ge oss ett nytt sätt att interagera med våra datorer. Efter ett drygt halvårs försening levererades Leap Motions första produkt till kunderna i somras. Ny Teknik har testat.

Med Leap kostar det åttio dollar att få leka science fiction-hjälte. I den lilla pinnen som ansluts till datorns usb-port finns teknik som låter användaren släppa tangentbord och mus och i stället styra det som händer på skärmen med gester i luften.

I maj 2012 fick Leap Motion stor uppmärksamhet när gestdetektorn presenterades första gången, bland annat tack vare det låga priset och en lovande demofilm. Efter några dagar med Leap inkopplad i datorn är det lätt att konstatera att filmen inte berättar hela sanningen.

Instruktionsprogrammet som startar efter att installationen är slutförd visar tydligt hur precis fingerspårningen faktiskt är, och att den fungerar i tre dimensioner. Så snart förlovningsringen plockats av fingret ritas en skelettliknande representation av alla tio fingrarna snabbt och exakt upp på skärmen, vilket ytterligare förhöjer förväntningarna.

Men sen tar det i dagsläget stopp. I den tillhörande appbutiken finns knappt 100 program att välja på, både för Mac och Windows. Spel och underhållning är de stora kategorierna.

Problemet är att det är svårt att hitta appar som faktiskt underhåller eller kontorsprogram som underlättar arbetet. Anpassningen av det populära pekskärmsspelet Cut The Rope är ett bra exempel. Uppgiften är att skära av snören så att en karamell hamnar i munnen på ett hungrigt monster. På pekskärm ligger utmaningen främst i att klura ut i vilken ordning snörena ska skäras av. I Leap-tappning blir utmaningen i stället att lyckas skära av det snöre man siktar på.

Väldigt mycket av besvikelsen med apparna i butiken går att förklara med att hårdvaran är ny. Att Leaps egna demoappar är lite mer precisa i styrningen visar också att mycket borde gå att göra för den utvecklare som bestämmer sig för att satsa på riktigt.

Men den starkaste invändningen mot Leap handlar inte om programmen som finns, utan om kramp i armen: rörelsesensorn är för jobbig att använda.

Någon ersättare till tangentbord och mus för spel och kontorsarbete är Leap därför inte.

På sikt går det dock att se många tillämpningsområden för teknik som Leap, i situationer när man vill kunna använda en dator utan att ta i den. I köket eller i en sjukhusmiljö, till exempel.

Det här är Leap Motion

  • En usb-pinne som ansluts till datorn. Innehåller kameror och infraröda lysdioder för att spåra fingrar som hålls ovanför den. Håller koll på alla tio fingrar med en noggrannhet på en hundradels millimeter. Kan läsa omgivningen med över 200 ­rutor i sekunden.
  • Pris: 80 dollar plus frakt från leapmotion.com.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt