Test: Byggradion har spelat sista låten

2008-09-16 23:00  
Byggradion Sangean U2 - före testet. <br/> Se bildspelet nedan.

Det är trist att snickra eller pyssla med bilen om det är för tyst. Men en vanlig radio lever farligt bland hammare, betonggolv och eldfarliga ämnen. Den här radion är gjord för att klara allt. Nåja, nästan allt...

Världens största radiotillverkare Sangean har designat modellen U2 för dig som vill ha en radio på byggarbetsplatsen, i båten eller på campingplatsen.

Radion U2 är också rejäl. Vikten på tre kilo gör att det krävs mycket för att den ska välta. Lister av gummi och stål skyddar den ömtåliga plasten genom att ta upp alla stötar.

Den lanseras som vattentålig - enligt standarden JIS 4 - och man lovar också att "radions kraftiga utförande förhindrar skador om den råkar tappas".

Vi bestämde oss för råka tappa den. Eftersom det duggregnade lite så kan man till och med hävda att vi även testade vattentåligheten - den klarade dropparna utan några problem.

Vi bestämde oss för att tappa radion från tre-fyra olika höjder: en meter, tre meter samt därefter 18 och 36 meter.

Vi tog "tapp"-hjälp av Malin Roysson, 20 år, från Bovallstrand i Bohuslän.

Det första höjdartestet gjordes från någon meters höjd vid lastbryggan till ett hotell.

- Jag var rätt säker på att den skulle hålla, jag kände att radion var robust, säger Malin Roysson.

Radion klarade höjden utan problem och utan några som helst repor.

Nästa höjdartest gjordes från en byggnadsställning utanför en blivande järnhandel. Radion släpptes från cirka tre meters höjd och landade på betong.

- Jag var tveksam inför testet och trodde att radion skulle hålla, men att någon del skulle ramla av, typ handtaget, säger Malin Roysson.

Vid landningen hördes ett kraftigt skrammel, men bara några små repor syntes på de rostfria delarna. Någon del av elektroniken inne i radion lossnade vid fallet och det skramlade rejält när man skakade den. Radion fungerade däremot utan problem.

De sista två testerna gjordes i ett stenbrott. Planen var att först tappa radion från cirka 18 meters höjd - och om den överlevde testa reservstupet på 36 meter. Det behövdes aldrig - något vår tapptesterare visste från början.

- Den skulle gå sönder utan tvekan, säger Malin Roysson.

- Jag satte på högsta volymen på radion och kastade iväg den, sen hördes bara en smäll.

Radion landade bland några av de mindre stenarna och flög i bitar direkt. Trots tio minuters letande hittade vi inte ens alla bitar (bland annat så ligger just nu en volymknapp nedanför stupet och gömmer sig bland några granitbitar).

Själva höljet delade sig i två stora bitar, men bitar från elektroniken och högtalarna slets loss och förstördes.

Den här Sangeans U2-byggradio kommer aldrig mer att spela radiofavoriten "I will survive"...

Radion Sangean u2 hårdtestad

Frekvens: FM 87,5 – 108 MHz & AM 522 – 1710 KHz.
Storlek: 160 x 245 x 200 mm.
Vikt: 3 kilo.
Pris: 799 kr.
Drivs av: 4 st R14-batterier eller nätadapter.
Mer info: www.teknikmagasinet.se

Tio bra "kasta-ut-radion-för-stup"-låtar

1. ”I will survive” – Gloria Gaynor, 2. ”Radio Ga Ga” – Queen, 3. ”Like a rock” – Bob Seger, 4. ”Radio nowhere” – Bruce Springsteen, 5. ”Blame it on the radio” – John Parr, 6. ”Radio silence” – Journey, 7. ”Falling down” – Tom Waits, 8. ”Hänger i ett stup” – Thomas Di Leva , 9. ”Faller du så faller jag” – Patrik Isaksson, 10. ”Jag önskar att jag kunde flyga” – Anne Kihlström. NyT

Mikael Jägerbrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt