Terrorexperterna: Mer teknisk övervakning räcker inte

2015-11-16 12:46  

Ökad teknisk övervakning är inte rätt väg. Istället bör antalet mänskliga spanare och infiltratörer ökas. Det menar framstående svenska terrorexperter.

(Artikeln har uppdaterats)

Efter Parisattackerna diskuteras nu hur nya angrepp kan förebyggas och stoppas i tid. Ny Teknik bad experterna Hans Brun och Magnus Norell reda ut läget.

Underrättelsetjänsten i Frankrike fick flera varningar från kolleger i Irak om att attacker mot Paris var överhängande. Hur avgör man vilka varningar som är bör hörsammas?

Magnus Norell är forskare med inriktning på bland annat terrorism och knuten till bland annat tankesmedjan The Washington Institute for Near East Policy:

– Det är det som är så svårt. Fransk säkerhetstjänst är duktig och har lång erfarenhet av islamistisk terrorism, men har mängder av människor att kontrollera och får mycket brus. Nu var det här en koordinerad attack med flera celler. I och med det finns det möjligheter att infiltrera någonstans.

Att enbart använda sig av mer övervakningsteknik räcker inte, anser Magnus Norell.

– Signalspaning, övervakning av mobil kommunikation kan visst användas men ingenting slår ut "human intelligence".

För att kunna avslöja terrorister som man vill avlyssna och övervaka tekniskt måste man först hitta dem, och deras nätverk.

– Man måste hålla kolla på militanta miljöer, följa radikaliserande nätsidor, vara preventiv, störa hela tiden och fånga in de som du tror utgör hot och förhöra dem.

Även Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, anser att varningar om förestående terrorattacker kan snappas upp bättre via mer mänsklig spaning:

– Allt det där handlar ju om sofistikerat yrkeskunnande, om erfarenhet hos skickliga analytiker. Man "måste" egentligen ha rätt varje gång, och kan inte ersätta den mänskliga bedömningen med hjälp av teknik.

Vilka åtgärder för att motverka nya terrorangrepp kommer vi då att få se framöver?

– Man kommer internationellt att öka kraven på att vissa länder rycker upp sin polis och underrättelsetjänst. Det gäller exempelvis Belgien. De har ett ganska så svagt polisväsende, och starka radikaliserade islamistmiljöer, säger Hans Brun.

– Man kan kika på Israel för att se hur teknik kan komma att användas framöver. Där har man exempelvis butiker med metallbågar för att hindra att vapen tas med in. Men egentligen tror jag inte att det som hände Paris kommer att föra med sig så stora förändringar, säger Magnus Norell.

Hur stort hot utgör kryptering i kampen mot terrorism?

Magnus Norell:

– Kryptering är ju hela tiden något som utvecklas på bägge håll. Det finns ju bra kryptosystem som är svåra att knäcka. Men det hela blir lätt en katt- och råttalek, eftersom det tas fram motmedel.

Hans Brun:

– Visst är det ett problem att kryptering kan användas via Whatsupp och andra kanaler, men om jag vore terrorist skulle jag sannolikt utgå från att all kryptering i grunden kan knäckas och att tillverkare av system lämnar ifrån sig kryptonycklar.

Källor har för honom uppgett att det förekommer att terrorister struntar i mobiler och elektronisk kommunikation och i stället använder sig av så kallade döda brevlådor - det vill säga meddelanden hämtas på vissa platser.

I augusti föreslog Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) en ny nationell strategi mot terrorismen.

Den innebär bland annat att satsningar på förbyggande åtgärder, men också skarpa förslag. Nationella insatsstyrkan ska exempelvis kunna få hjälp av militärens helikoptrar vid stora händelser, och de hemliga tvångsmedlen ska ses över. Ett nytt sådant - hemlig dataavläsning - kan komma att införas.

– Det är en god strategi som där man valt att lyssna på olika forskare och sakkunniga - och gått in för att bygga upp en modell som använder både mjuka och hårdare insatser.

– När det gäller helikoptrarna är polisen mycket tacksam för det stödet. Det köper dem tid. Det är dock också viktigt att man nu utformar internationella strategier för att bemöta hoten från jihadismen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt