Terrordåd och Natomedlemsskap på försvarskonferensen i Sälen

2015-01-11 19:26  

(Ny Teknik/Sälen) Avsky inför terrordåden i Paris. Nya övervakningsmetoder ska diskuteras. Samtidigt stor politisk oenighet kring Natomedlemskap. Nu är Folk- och Försvarskonferensen i Sälen i full gång.

-Himlen har gråtit över Paris de senaste dagarna; hur lever vi vidare?

Utrikesminister Margot Wallström (S) inledningstalade i dag i Sälen och tog då upp den senaste veckans blodiga terrordåd i Paris -  samt det i Nigeria, där ett 20-tal personer omkom i en attack mot en populär marknad i går.

- Vi måste skapa ett sätt att hantera de som återvänder från krigen i Syrien och Irak, sa hon bland annat.

Nu snabbutreder regeringen lagstiftning som ska stoppa personer i Sverige från att resa ut till och strida i konflikthärdar i världen, i enlighet med ett FN beslut. Regeringens säkerhetspolitiska råd tar upp förslaget inom kort, avslöjade Wallström i dag.

Samtidigt diskuterar regeringen utformningen av de nya reglerna med Säpo.

- Resultaten av reglerna får inte blir kontraproduktiva, säger en Säpokälla till Ny Teknik.

Inom EU diskuteras även ”verkningsfulla gemensamma verktyg” mot terrorism och extremism.

Margot Wallström kan i dagsläget inte ge några svar på vad sådana instrument kan innebära. Men övervakningsmetoder kan komma att granskas:

- Jag tror att man i första hand kommer att börja tala om övervakningsmöjligheter. Men man behöver också sätta problematiken i en större ram, säger hon.

Wallström sa i dag också att Mona Sahlin, regeringens samordnare när det gäller våldsbejakande extremism, inom kort ska få mer resurser och befogenheter till sitt förfogande.

Regeringen vill bland annat skynda på upprättandet av en hjälplinje, dit personer som är på väg utomlands för att strida eller delta i andra extrema händelser, kan ringa för att få stöd att avstå.

Även Centerns Annie Lööf, Vänsterns Jonas Sjöstedt och Folkpartiets Jan Björklund uttryckte på söndagen stor sorg över attackerna i Paris.

Säpochefen Anders Thornberg sa på en extrainsatt presskonferens att man de senaste dagarna ”febrilt arbetat med att stödja den franska polisen” - och att man gör allt man kan för att hålla koll på grupper som tillber sig till våldsbejakande extremism.

Säpo känner i dag till 130 personer som rest från Sverige till krigsområden i Syrien och Irak. Men inräknat ett mörkertal kan de uppgå till nära 300 stycken. Man samarbetar dels med signalspaningsmyndigheten FRA, dels med Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, för att samla information kring terrorhot.

Säpo har de senaste 12-18 månaderna avvärjt två terrorattentat i Sverige , uppger Anders Thornberg. Han säger sig dock inte kunna avslöja vad som planerats.

Mustchefen Gunnar Karlsson vill inte kommentera hur den franska säkerhetstjänsten kunde missa attentatsförberedelserna i Frankrike. Allmänt säger han dock att kriterierna för att välja ut vilka personer som ska övervakas kan bli bättre.

Samtidigt på konferensen rivstartade i dag diskussionen kring frågan om Sverige bör gå med i den västliga militäralliansen Nato.

Efter Moderatledaren Anna Kinberg-Batras utspel i helgen om  att en statlig utredning om medlemskapet bör tillsättas, går åsikterna nu vitt isär mellan de politiska blocken.

Samtliga fyra partier i Alliansen sägs nu stå bakom kraven på en utredning. Samtidigt som regeringspartierna S och MP säger nej, liksom V.

Margot Wallström sa i dag att regeringens besked är att ”alliansfriheten tjänat Sverige väl”-  och att det inte finns någon anledning att ändra på den. I stället vill man utveckla Sveriges partnerskap med Nato.

- Jag tycker argumenten för Natomedlemskap är svaga, jag ser inte vad problemet med alliansfriheten är, säger hon.

Annie Lööf kopplade i sitt tal en ny Natoutredning till den så kallade Decemberöverenskommelsen, mellan regeringen och Alliansblocket.

- Jag utgår ifrån att regeringen – efter vår gemensamma Decemberöverenskommelse – är beredd att utreda för- och nackdelar med Natomedlemskap.

Om det blir aktuellt med en utredning vill Jonas Sjöstedt i stället hålla en folkomröstning om ja eller nej till svenskt Natomedlemskap.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt