Telias tuffa 5g-krav på Ericsson

2014-12-11 14:28  
Foto: TT

Telia Sonera och Ericsson firar fem år med 4g i dag. Då passar Telia på att kräva lägre pris för 5g än för 4g, samt att 5g klarar mer än vad Ericsson presenterade.

Det är fem år sedan Telia hade världspremiär på 4g i Stockholm och Oslo. Det har firats i Kista i dag, med både Ericssons och Telia Soneras toppchefer närvarande.

Ericssons forskningschef Sara Mazur gav dessutom Ericssons syn på vad 5g är, och Telia Soneras utvecklingschef Tommy Ljunggren gav sin.

De har ungefär samma vision om vad 5g ska innehålla, men det finns också väsentliga skillnader.

Tommy Ljunggren konstaterade bland annat att en sak han saknade på Sara Mazurs bilder var att 5g ska klara höga hastigheter även i glesbygden.

- Och det är väldigt viktigt för oss. 5g måste kanske inte klara Gigabithastighet även i glesbygd, men absolut ett par hundra megabit. Så där krävs kanske en ny radioteknik, sa han.

En annan sak som han inte såg på Ericsson 5g-bilder var kravet att 5g måste klara att överföra alla tv-program.

- Det fungerar inte över 4g i dag, och det är något vi vill kunna göra med 5g, sa Tommy Ljunggren.

Han varnade också Ericsson och alla andra leverantörer för att hoppas kunna ta ut höga priser för 5g.

- Våra intäkter är pressade. Så ni kan inte förvänta er att 5g blir dyrare än 4g var. Utan tvärtom, 5g måste bli billigare.

Tommy Ljunggren konstaterade också återigen, vilket han gjort tidigare i Ny Teknik, att Telia Soneras hoppas kunna vara tidigt ute med 5g.

- Vi vill alltid vara tidiga ute, men om det betyder att vi blir först återstår att se.

Förra hösten avslöjade Tommy Ljunggren sina dåvarande krav på 5g i Ny Teknik.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt